Szent Lukács, a bestseller-hős

A nagy nyugati nyelveken évtizedekig bestsellerként emlegetett, szent Lukács evangélista életét feldolgozó regény
nemrég magyarul is megjelent, a Szülőföld kiadó gondozásában,
Csepregi Tibor fordításában,

LUCANUS –, Szent Lukács evangélista küzdelmes élete
címmel.

Taylor Caldwell amerikai írónő műve szenzációs fogadtatást ért meg a 20. század utolsó évtizedeiben az Atlanti-óceán mindkét partján, még Dél-Amerikában is.
Manapság Szent Lukácsot, mint az Újszövetség harmadik könyvének szerzőjét tartjuk számon. De kétezer évvel ezelőtt ő Lucanus volt, görög, szerető ember, korának kiváló orvosa, a szegények és a rabszolgák elkötelezett gyógyítója. A keresztre feszítés után beutazza Júdea hegyeit és pusztaságát, és igyekszik minél többet megtudni Jézus életéről és tanításáról. Kikérdez mindenkit – Máriát, Jézus anyját is beleértve –, aki ismerte és hallotta prédikálni. A beszámolókat összegyűjti, írásba foglalja, és ez az a mű, amit ma Szent Lukács Evangéliumaként ismerünk.

Az eredeti, amerikai cím: Dear and Glorious Physician (Drága, dicső doktor). A címválasztás ezen szavait a szerző történelmileg hiteles forrásból kölcsönözte. Ugyanis ezt az igen megtisztelő megszólítást Pál apostol használja Lukácshoz írt több levelében.
A történelmi regények több-kevesebb tényanyagot, mint forrást használnak alapul, amely köré felépítik a szerző egyéb kutatási eredményeit és fantáziája termékeit. A hitelességet pedig az elképzelt korhű helyszínek, környezet bemutatása, a ruházat, az ételek, illatok, stb. és a történelmi korra jellemző, helyzetek, dialógusok, mellékszereplők és az események leleményes szövevénye biztosítja.
Előszavában a szerző erről így nyilatkozik: „Majdnem minden esemény valósághű, csakúgy, mint Szent Lukács ifjú- és felnőttkorának és útkeresésének körülményei. Hasonlóan hiteles a családi háttere és nevelőapjának neve. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy Szent Lukács mindenekelőtt egy kiváló gyakorló orvos volt. Azokon a pontokon, ahol a szak- emberek a könyvben szereplő néhány esettel vagy azok hátterével kapcsolatban eltérő véleményen vannak, a többségi véleményhez csatlakoztam. Az evangéliumok közül csaknem kizárólag Lukács szövegét használtam.”
Ebben a hiánypótló műben, Taylor Caldwell egy sokoldalú és briliáns férfi tökéletesen megrajzolt portréját adja, egyúttal eleven színekkel és saját korunkra való áthallásokkal varázsolja elénk a hanyatló Római birodalom viszonyai között születő kereszténységet. Szívet melengető, lelkesítő történet, amely minden emberhez szól. Számos nyelvre lefordították, és „bestseller”, sikerkönyv lett. Valódi mestermű.

Részletek a regényből: – Az első rész ITT

Honlapunkon időről időre részleteket adunk közre a műből: a 12 rész alapján az érdeklődő átfogó képet nyerhet a regényről, amelyet természetesen teljes egészében is szeretettel ajánlunk  elolvasásra. 🙂 A Szent Lukács evangélista küzdelmes életéről és Evangéliuma keletkezéstörténetéről szóló regény kapható a Libri és a Líra könyvesboltok országos hálózatában és webáruházaiban. 

Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981. Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot