Az egyház, mint szociológiai kincsesbánya

,,Szeress, és tégy amit akarsz” – tudományosan

A történelmi egyházak társadalmi szerepvállalása címmel rendeztek nemzetközi tudományos konferenciát április végén, Miskolcon. A konferencián annak a kutatásnak az eredményeit mutatták be, amelyet Borsodban és Kárpátalján végeztek a történelmi egyházak társadalmi-gazdasági szerepvállalásáról. Kisvideónkban Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Szociológia Intézetének igazgatója foglalja össze a kutatás lényegét, s mondja el, miért is érvényes a ,,Szeress, és tégy amit akarsz” mondás ezen a területen.

Rövid összefoglaló IDE KATTINTVA

Beszámoló a májusi Új Misszióban

Szeress, és tégy amit akarsz – egyház és társadalom

Kutatás KÁRPÁTALJÁVAL

Nem kell nekünk feltalálni a spanyolviaszt!

A történelmi egyházak társadalmi szerepvállalása címmel rendeztek nemzetközi tudományos konferenciát április végén, Miskolcon. A konferencián annak a kutatásnak az eredményeit mutatták be, amelyet Borsodban és Kárpátalján végeztek a történelmi egyházak társadalmi-gazdasági szerepvállalásáról.

  • – Megpróbáltuk bemutatni azt a szerteágazó tevékenységet, amit a lelkipásztori szolgálat mellett az egyház a mindennapi élet különféle színterein végez. A Máltai Szeretetszolgálat mottója meghatározó az egyházi ,,feladatkörökre” vonatkozóan – ,, a hit védelme és a szegények szolgálata”–, de ezek mellett az egyház szerepet vállal az oktatás, a betegápolás, a szociális gondoskodás, és bármiféle karitatív területen. Említhetnénk a jezsuiták cigánypasztorációs tevékenységét is, vagy ugyanebben a témában az ’50-es években indult görögkatolikus hodászi példát… Ezekhez érdemes visszanyúlni. Sokszor azt érzem, hogy nem kell nekünk feltalálni a spanyolviaszt! Meg kellene nézni, hogyan oldották meg a különféle problémákat elődeink, a maguk legtermészetesebb módján… És mélyen hiszek abban, ami elhangzott az egyik előadásban: teljesen mindegy, milyen eszközeid vannak (vagy épp nincsenek). Ha jó szándék vezérel, és ez érződik a hozzáállásodon, azt érezni fogják a cigányok, a szegények, az idősek stb…, és akkor valóban érvényes a mondás: SZERESS, ÉS TÉGY AMIT AKARSZ! – mondta többek között lapunknak a kutatás egyik vezetője, Szabó-Tóth Kinga intézetigazgató, egyetemi docens.

Beszámoló a májusi Új Misszióban.

Videóösszefoglaló IDE KATTINTVA

Olvassa tovább!

Történelmi egyházak társadalmi tettei – 2017. április 20.

Nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek április 20-án Miskolcon, a MAB-székházban, Történelmi egyházak társadalmi szerepvállalása címmel. A program a képekre kattintva érhető el.

Beszámoló itt: http://ujmisszio.hu/konferencia-az-egyhazak-tarsadalmi-szerepvallalasarol/

,,Fratellák” a kereszt körül – Via Dolorosa

,,Fratellák” a kereszt körül

A miskolci Fratella kórus a Via Dolorosa c. dalt. énekli. (Balról jobbra: Selmeczi Ágnes, Marosvölgyi Zita, Mikita Dorka Júlia, Tóth Sára, Porkoláb Panna és Kisida Veronika. Zenei vezető: Regős Zsolt) A felvétel a miskolci minorita templom mellett álló feszületnél készült, 2016. nagyhetében.

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot ? –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.

Minden bűnt távol kerüljünk – moldvai nagyböjti ima IDE KATTINTVA

,,Látogatóban” Szent Bernadettnél (Nevers)

Barlang, templom, múzeum… – Nevers 

1844. február 17-én született Lourdes-ban Soubirous Szent Bernadett, aki tizennégy éves volt, amikor 1858. február 11-én megjelent előtte a település melletti Massabielle-barlangban a Szűzanya – s történt ez még 17 alkalommal.

Olvassa tovább!