Másszunk fel a (kereszt)fára

SIENAI SZENT KATALIN LEVELEIBŐL 2.

Sienai Szent Katalin – az Egyház tanításának doktora – leveleit már életében elkezdték gyűjteni. Kortárs feljegyzésből tudjuk, hogy ismerősei a nekik szóló leveleket lemásolták és elküldték egymásnak, hogy mások is meríthessenek  tanításából.

,,…minthogy kicsi és szűk a szívünk, azt akarom, hogy úgy tégy, mint Zakeus, aki kistermetű lévén fára mászott, hogy meglássa Istent. Amely serénységgel kiérdemelte, hogy hallhassa az édes szót, mondván: ‘Zakeus, térj a házadba, mert ma veled kell étkeznem!’ Így kell nekünk is cselekednünk. Mivel szűkszívűségünk és csekély szeretetünk miatt kicsik vagyunk, szálljunk fel a szentséges kereszt fájára. Ott majd meglátjuk és megérintjük Istent, ott majd megtaláljuk kimondhatatlan Szeretetének és szerelmének tüzét, mellyel egészen a kereszt szégyenéig rohant, amely magasba emelte Őt…. Mint a szerelmes engedelmeskedett az Atyának a legnagyobb tisztelettel. (…)

És valóban úgy van, hogy a keresztre fölemelt lélek meglátja az Atya hatalmának és jóságának azt az áradatát, amely hatalom erőt adott Isten Fia vérének, hogy lemossa gonoszságainkat. Ott meglátjuk a megfeszített Krisztus engedelmességét, aki meghalt, hogy engedelmeskedjék; és tette ezt akkora vággyal, hogy nagyobb volt számára a vágy okozta szenvedés, mint a test szenvedése. Meglátja a Szentlélek kegyességét és gazdagságát; azaz azt a kimondhatatlan szerelmet, amely átszegezetten tartotta Isten Fiát a szentséges kereszten, hiszen sem a szegek, sem a kötelek nem tarthatták volna ott, ha a Szeretet köteléke oda nem kötözi.
Valóban gyémántból kell lennie annak a szívnek, amelyik nem oldaná föl keménységét ily mérhetetlen szeretet láttán! Föl is emelkedik minden erejével az a szív, melyet igazán megsebzett ez a nyíl: és nemcsak maga az ember tisztul meg, hanem megtisztul a lélek, amiért Isten minden dolgot teremtett.
És ha azt mondanád: én nem vagyok képes fölszállni oda, mert nagyon magas –, akkor bizony mondom neked, hogy Ő a saját testében készített lépcsőt számodra…”
(Sienai Szent Katalin  ünnepe: április 29.)

Sienai Szent Katalin leveleiből: – Igaz és szent türelem ITT
– Sziénai Szent Katalin csodáiról ITT olvashatnak

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981