Igaz és szent türelem

SIENAI SZENT KATALIN LEVELEIBŐL 1.

Sienai Szent Katalin, az Egyház tanításának doktora 675 éve született: 1347. március 25-én. Leveleit már életében elkezdték gyűjteni. Kortárs feljegyzésből tudjuk, hogy ,,családjának” tagjai a nekik szóló leveleket lemásolták és elküldték egymásnak, hogy mások is meríthessenek Katalin tanításából.

SORAI ÉDESANYJÁHOZ: ,,Az önismeretből fakad a hála; a hálából a türelem. A türelmes lélek teljes vigassággal várhatja az örök életet.
A megfeszített Jézus Krisztus és az édes Mária nevében!
Drága Anyám Krisztusban, az édes Jézusban. Én, Katalin, Jézus Krisztus szolgáinak szolgálója és rabszolgája, írok neked az Ő drága vérében a vággyal, hogy önmagad és Isten benned levő jóságának igaz ismeretével láthassalak; mivel ez igaz ismeret nélkül nem tetszhetünk Istennek.

És ezért igaz és szent serénységgel kell törekedned arra, hogy megismerd: önmagadtól nem létezel, létedet Istennek köszönheted mindazokkal a kegyelmekkel és ajándékokkal együtt, melyeket eddig kaptál és napról-napra kapsz. Ily módon hálával és elismeréssel leszel Isten iránt, el fogsz jutni az igaz és szent türelemre és nem fogod a kis dolgokat nagynak látni; hanem a nagyok is kicsinynek fognak tűnni, ha a megfeszített Krisztusért kell elviselni őket.
Nem igazi lovag az, akit nem próbáltak ki a csatatéren: ugyanígy lelkednek is meg kell tapasztalnia a sokféle szorongatás csatáit; és ha ezekben bizonyítottnak látszik majd a jó türelem, és nem fordítod hátra a fejed, türelmetlenül botránkozva azon, amit Isten történni enged, akkor örülhetsz és ujjonghatsz és tökéletes vigassággal várhatod az örök életet. Mert aki nyugalmat talált a keresztben és erőt merített a megfeszített Krisztus szenvedéseiből és gyalázatából, az megalapozottan várhatja Isten örök látását, hiszen Krisztus azt az ilyen lelkeknek ígérte.
Akik ugyanis üldözöttek és szorongatottak ebben a világban, azok jóllakottak és megvigasztaltak és megvilágosultak lesznek Isten örök látásában, teljesen és közvetítő nélkül élvezvén az Ő édességét. De ebben az életben kezdi vigasztalni Isten azokat, akik érte fáradoznak. Önmagunk és Isten megismerése nélkül azonban nem juthatunk ily nagy jóhoz.
Azért kérem tőled, amennyire tudom és képes vagyok rá, hogy törekedj megszerezni ezt az ismeretet, annak érdekében, hogy ne veszítsük el fáradozásaink gyümölcsét. Egyebet nem mondok. Maradj meg Isten szent és édes szeretetében!
Képünkön: Sienai szülőházában…

Szeretettel ajánljuk: – Üdvözlégyek, lépcsőfokonként – Szent Katalin életéről ITT
– A Szentháromsághoz – Sienai Szent Katalin imája ITT
– Sziénai Szent Katalin csodáiról ITT olvashatnak

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981