A béka imája

Ha egy varangyot közelebbről szemügyre veszünk, a tekintete kifejezetten barátságos, szája mosolyra görbül, szemei fémeszöld színűek.

Egy éjszaka béka brekegése zavarta meg a kolostor kertjében imádkozó szerzetest. Megpróbált nem a brekegésre figyelni – mindhiába. Elfutotta a méreg, és rákiáltott a békára:
– Csönd! Imádkozom!
A szerzetes kérése – mivel szent ember volt – meghallgatásra talált az égben. Minden teremtmény nyomban elnémulva adta meg neki az imához szükséges csendet.

De ekkor egy hang zavarta meg a barát imáját. Belülről jött, a lelke mélyéről:
– És ha Isten ugyanolyan szépnek találja a béka brekegését, mint a te zsoltáros imádat?!…
– Mi tetszhet már az Úrnak egy béka brekegésében? – válaszolta a szerzetes kelletlenül.
De a hang nem csitult el:
– Akkor miért teremtette az Isten a békát ilyen hanggal?
A barát elhatározta, utánajár a kérdésnek. Odaszólt a békának: – Brekegj!
A béka teljesítette a parancsot, hamarosan a környék összes békája csatlakozott hozzá, koncertjük betöltötte az éjszakát. A szerzetes hallgatta a késői békazenét. Egyre szebbnek találta. Harmonikusan illett a holdfényes éjszakához.
Amikor felállt, hogy cellájába menjen, még egyszer hallani vélte a hangot a lelke mélyéből:
– Régen nem voltunk már ilyen meghitten együtt… – súgta fülébe a Teremtő…

A 2021-es év kétéltűje: a zöld varangy

Hazánk egyik leggyakoribb békája. Sajnos még napjainkban sem ritka, hogy egyesek ellenszenvvel viseltetnek a varangyok iránt, holott rossz hírnevükre a legkevésbé sem szolgáltak rá. Az év kétéltűje kampány egyik fő célja éppen ezeknek a félreértéseknek az eloszlatása, a faj társadalmi szintű megismertetése”.
A varangyok az általános közvélekedéssel szemben nem nyálkás, főleg pedig nem veszélyes állatok. Mivel a vizet csak a szaporodási időszakban vagy nyári melegben keresik fel, bőrük a szárazföldi léthez idomult, ennek megfelelően más kétéltűekhez viszonyítva szárazabb tapintású.
Tápláléka főként rovarokból áll, de a pókokat, ászkarákokat és gilisztákat is elfogyasztja. Szaporodási időszaka többnyire április-májusra esik. Ekkor az év nagy részében szárazföldi életet élő állatok a sekély vizekhez vonulnak. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.
Lakott területeken a zöld varangy gyakran esik a gépjárművek áldozatául, esős éjszakákon tömegesen hullanak el közútjainkon. Sajnos tudatlanságból szándékosan is pusztítják.
A klímaváltozás okozta aszályok, a települési zöldterületek eltűnése vagy a búvóhelyektől mentes ,,steril” kertek terjedése szintén előnytelen számukra.

Szeretettel ajánljuk: – A titokzatos szalamandra ITT
– Denevérkolóniák Isten házaiban IDE KATTINTVA

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.