,,Városvédő” vincések

A városi keresztúton talán idén vettek részt a legtöbben

Tíz évvel ezelőtt Miskolc város napján a Páli Szent Vince Társaság Magyarországi Szeretetszolgálata nyerte el az ,,Év civil szervezete” címet. Lehetőségeikhez képest máig próbálnak segíteni ott, ahol a szükséget érzik. Ennek apropóján fogalmazta meg gondolatait Nagy Katalin, a társaság elnöke.

– 1909. május 11-én Ferenc József ,,kiváltságlevelet” adott Miskolcnak. Amikor erre emlékezünk a város napján, a nagyvilág történései, az élet nehézségei is jelentőséget adnak annak, hogy kiemeljük: Miskolcon ,,civil szervezetek” is működnek annak a célnak érdekében, hogy a városunkban élő emberek, családok élhető életet éljenek.
Az itt található számos civil szervezet közül a Páli Szent Vince Társaság Magyarországi Szeretetszolgálatot említem, melynek központja 1992-től van Miskolcon.

A névadó, az irgalmasság szentje, Páli Szent Vince ismereteink szerint 1581. április 24-én született, 1660. szeptember 27-én halt meg. Francia katolikus áldozópap, aki megalapította a Lazarista szerzetesrendet, az első szeretetszolgálatot amit ,,szeretet testvérületnek” nevezett, és tanítása alapozta meg, hogy ma is él, terjed karizmája, ezrek és ezrek élik keresztény hitüket ebben a sajátos vincés lelkületben. Több, mint 180 országban jelen van különböző szervezeti formában, amit úgy hívunk: ,,Vincés család.”
Én különösen hálás vagyok, hogy vezetője-elnöke lehetek ennek a Páli Szent Vince Társaság Magyarországi Szeretetszolgálatának. A központ Párizsban van. A magyarországi székhely pedig Miskolcon, a városban, ahol születtem, ahol élek, ahová haza lehet jönni akár családostul, gyerekestül – tudok is példát róla. Ezért szeretnék szólni arról, hogy méltatlannak találom azt az állítást hogy – egy felmérés alapján – Miskolc Európa 10 legveszélyesebb városának egyike. Szeretném megvédeni a várost az ítélettől, a megbélyegzéstől, az érthetetlen, felelőtlenül használt idegen szavaktól. 
Ma mindenki az ,,identitását”, önazonosságát keresi, miközben a várost megfosztják ,,identitásától”, veszélyes városnak minősítik. A terroristák cselekményeit összekeverik a szegénységben, mélyszegénységben élő emberek életével.
Sok a szegény ember, mert Miskolc ,,befogadó” város. Különösen sok a szegény gyerek.
Nem ,,no-go zónák”, hanem szegény negyedek vannak –, inkább sebhelyeknek nevezném a kritikus városrészeket. A sebeket gyógyítani, a tudatlanokat tanítani, a szegényeket segíteni kell. Csak azt lehet számonkérni, amit adunk, kölcsön, vagy örökbe, vagy legalább törekedni a segítségnyújtásra, nem uzsorásként, hanem keresztényi szeretettel. Az elmulasztott villanyszámlát nem felárral és kamattal kiszámlázni, hanem alapáron. Lehetőséget adni a teljesítésre az életkörülmények figyelembe vételével.

Közösen kell munkálkodni a társadalmi igazságtalanság és diszkrimináció ellen. A gyermekhez, aki beleszületik a szegénységbe, aki nem tanul meg szép szavakat, aki azért sír mert éhes, meg kell találni a lehetőséget, a fórumot, hogy taníthasd, hogy segíthess!
,,Igazán segíteni csak szeretetből, szeretettel lehet. – A segítség nem monopólium, de nem is konkurencia. Segíts annak aki segíteni akar! – Ne várj hálát, ne sértődj meg, ne légy kicsinyes! – Imádkozz azokért, akiket Isten szeretetedre bízott!” (A Katolikus Karitász tíz parancsolatából)

Páli Szent Vince tanításának alapja: imádkozni, befogadni, menni. 
– ,,Olyan rémült és lázadó szívekért imádkozunk, melyet kísértések sebzettek, vágyak kínoztak, az emberi gonoszság bántott.
– Adj békességet és nyújts vigaszt a betegeknek, a megsebzetteknek, az öregeknek, a szenvedőknek.
– Add meg nekünk, Urunk, a szeretet és az áldozat lelkét, hogy valóban segíteni tudjunk.
– Segíts, hogy az örvendezőkkel örvendezni, a sírókkal sírni tudjunk, hogy keresztény szeretetünk mindenkihez eljusson.” Ady Endre ezt így fogalmazta:,,…víg hitet adni másnak, kísérő sírást a sírásnak: Milyen jó volna áldni tudni”.
A Jézusi Parancs kötelez: Szeresd felebarátodat!
Kövesd a Tanítást, légy megszólítható miskolci és városunkba látogató idegen! 
Hirdesd városunk természeti szépségeit, hogy Európa leghosszabb főutcája Miskolcon van, hogy tiszta vizű forrásként folyik át a városon a Szinva patak, hogy Európa egyedülálló Barlangfürdője különleges élményt nyújt, a Bükk hegység megismerése, a barlangok rejteke, a felfedezés öröme erőt ad..

Keresheted az ,,igazságot”  a Miskolci Egyetem jogi karán. ,,Hajrá Diósgyőr” –, kiálthatod a  korszerű stadionban. Választhatsz a sok templom közül, melyekben érthető szavakkal hirdetik az Evangéliumot, ahol megható élmény látni a térdepelve imádkozó gyerekeket, ahol tanulhatod a jóságot.
A lehetőségek felülírják a méltatlan állítást, hogy Miskolc ,,veszélyes” város!

Miskolc Város Napján kitüntetéseket osztanak, dicséreteket mondanak azoknak, akik tettek a városért. Köszönjük!
Kívánom, hogy a jövőben egyre többen találjunk rá a segítség forrásaira, hogy Miskolc Európa 10 legszebb, legjobb, szerethető városa között legyen!

Szeretettel ajánljuk: – Segítő vincések, fortélyos rászorulók ITT
– A Jóisten a palacsintapartin IDE KATTINTVA

Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981. Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot