,,Szikrázó” csillagösvény

ŐRTÜZEK A SZÉKELY AUTONÓMIÁÉRT. Videónkban a Székely himnuszt a tűz pattogása kíséri…

2022-ben is fellobbantak az őrtüzek a székely autonómiáért október 30-án. A miskolci Kálvária-dombon – a Miskolci Civil Összefogás Egyesület – kezdeményezésére is hatalmas, messzire látszó máglya fűzte össze és melengette a szíveket, a lepattogzó szikrák ,,Csaba királyfi csillagösvénye” felé igyekeztek…
Fotóalbumunk az eseményről ITT
Az eseményen Buday Barnabás evangélikus esperes és Gubala Róbert, a Szent Anna-templom plébánosa mondott imát. Az alábbiakban Róbert atya szavai:

,,Hozzád kiáltunk Istenünk és a szívünkben hordozva emeljük Tehozzád az elszakítottságban élő székely magyar testvéreinket. Tekints le ránk, hallgasd meg imádságunkat, adj erőt számukra keresztjük hordozásában, s mihamarabb szolgáltass nekik igazságot. Te látod ezen embertársaink küzdelmeit, megpróbáltatásait, sóvárgásait egy szabadabb, emberibb élet után. Te látod a gonoszság működését, a szeretet hiányát, mely másokat megalázott, szolgai sorba taszított. Ez szüli a nemzeti ellentéteket, a társadalmi egyenlőtlenségeket. Hisz te minden embert egyenlőnek és szabadnak teremtettél. Isteni Megváltónk, Te figyelmeztettél bennünket, hogy a hatalmasok zsarnokoskodni és uralkodni fognak felettünk, de köztetek ez ne így legyen! A szeretet parancsát adtad nekünk, mert tudtad, hogy emberi méltóságunk csak akkor szavatolt, ha gyakoroljuk a felebaráti szeretetet. Bemutattad, hogy a hatalom nem cél, hanem eszköze a szolgálatnak, Isten és ember szolgálatának, az ember Istenhez hasonlóvá válásának. (…) ‘Keresd a békét és járj nyomában’ (Zsolt. 34,15.) A béke és a szeretet akkor következik be, ha embertársunkat egyenlő társként fogadjuk el. A béke és a szeretet ott válik valóra, ahol az emberek kölcsönösen elfogadják egymást, ahol tiszteletben tartják a kisebbségben élők jogait, ahol az emberi méltóság elidegeníthetetlen jog marad, ahol az igazságtalanságot még nevén nevezik. Összefoglalva: béke és szeretet csak ott jöhet létre, ahol Isten szeretetéről szóló törvényét valóra váltják.”

Szeretettel ajánljuk: – Ima hazánkért ITT
– Nemzeti összetartozásunk énekei ITT
– Emlékezés Farkaslakán ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ?