(Nem csak) virágvasárnapi ima

VIDEÓFOHÁSZ… ,,Urunk, Te adj igazi tartalmat minden ma(napság) vonuló tömegnek,
hogy csak nemes célok vezéreljenek embereket…”

Az imát Mikita Dorka Júlia olvasta fel. Az illusztrációs képsorokat a ,,faragott falu”, Kisgyőr kálváriájánál vettük fel.

A ,,FARAGOTT FALU” KÁLVÁRIÁJA
Kisgyőr elég jól ismert már több mint száz faragott köztéri szobráról.

A település határában lévő domboldalon 2016 virágvasárnapján egy Golgotát is átadtak, amely – a többihez hasonlóan – Kékedi László népi fafaragó iparművész (a település polgármestere) irányításával készült.
Nem egy szokványos kálváriáról van szó, hiszen a stációk itt hal (mint keresztény jelkép) alakban vezetnek – ami azért is izgalmas, mert messziről olyan látvány, mintha sok ember járná a keresztutat. Angyalok tartják az állomások képeit, s a Golgota keresztjei mögött egy 12 méter átmérőjű napkorong szimbolizálja a feltámadást. A keresztre nem korpuszt tettek, hanem a Kárpát-medence egyes vidékeinek hagyományát követve életfa motívum jelképezi Krisztust. Életfa látszik a két lator keresztjén is, s a jobb oldali Krisztus felé hajol, a bal oldali pedig elhajol tőle…
Figyeltek a növények kiválasztására is: azon állomásoknál, ahol az emberi gonoszság kerül előtérbe, szomorú barkát ültettek, ahol pedig az emberség, a szeretet tűnik ki (pl. Veronika kendőt nyújt) oda rózsabokrot. D. K.

– VIDEÓKÉPESLAP KISGYŐRBŐL (A ország legnagyobb faragott betleheme) ITT
– Az ima forrása ITT

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.