Legyél a béke követe – versekkel

SZAVALATOK A BÉKÉÉRT
A FIATALOKRÓL, a BÉKÉRŐL és a HITRŐL szólt a ,,Legyél a béke követe” címmel megrendezett szavalóverseny, melynek döntőjét október 29-én tartották Miskolcon, a MAB székházban. A gála-jellegű döntőn az elődöntő húsz legjobb versmondójának szavalatát hallhatta a közönség, akik többek között Reményik Sándor, Szabó Lőrinc, Babits Mihály, Túrmezei Erzsébet versei közül választottak olyat, amely belefért a tematikába, s meg is érintette őket.
A rendkívül tartalmas eseményt színesítette a tavalyi díjazottak (a felvidéki Szeles Chloe és az erdélyi Derzsi Bence) idén is meghatóan szép szavalata, éneke. Petrás Mária – akinek keramikusművészként a díjak elkészítésében is része volt – énekes műsora után dr. Fábry Kornél atya a tavaly Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeit, kiemelkedő pillanatait, érdekességeit elevenítette fel, majd kerekasztal-beszélgetés szólt a fiatalokról –,fiatalokhoz. Résztvevők: dr. Fábry Kornél atya, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója; Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő; Dragonits Márta az Ars Sacra Alapítvány elnöke; Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, keramikus. A beszélgetést Farkas Erzsébet a Szent István Rádió munkatársa vezette.
A szavalóverseny zsűrijének tagjai Kubik Anna (a zsűri elnöke), Mikita Dorka Júlia színinövendék, Balázs István előadóművész és Lajos András színművész voltak.
Az első három helyezést megosztva adta ki a zsűri.
Elsők lettek: Sáry Veronika és Török Balázs, második helyezést ért el Polgár Dániel és Tóth Csaba, a harmadik helyet pedig Varga Borsika és Simon Előd szerezték meg.
A helyezettek szavalatai hamarosan felkerülnek honlapunkra, és természetesen beszámolunk az előadásokról is itt, illetve folyóiratunkban is.

Szeretettel ajánljuk: – Derzsi Bence tavalyi szavalata (Wass Albert: Ünnepvárás)
– Vihula Mihajlo: I. MAGYAR RAPSZÓDIA – gitáron ITT (A darabot a szerző, Vihula Mihajlo adta elő a miskolci eucharisztikus szavalóverseny gáláján)