,,Alászállt” a templom Nyékládházán

Néhány éve már kereszt jelezte a templomépítés szándékát azon a nyékládházi telken, amit a város adományozott a görögkatolikusoknak. Mostanra készült el Isten új háza, melyet 2022. november 12-én szenteltek fel Szent Kozma és Damján ingyenes orvos vértanúk tiszteletére a metropólia főpásztorai: Kocsis Fülöp metropolita Orosz Atanáz és Szocska Ábel püspökökkel.  

Fotóalbumunk az eseményről ITT

A templomszentelési szertartás hagyományosan körmenettel kezdődött, majd a liturgia talán legmeghatóbb részével folytatódott: kitárult a templomajtó, s beözönlött a környékbeli papságból és a helyi hívekhez társuló vendégekből álló sokaság, meg is töltve a – persze méretében azért nem túl nagy – teret. Az oltár lemosása következett, amelybe Boldog Gojdics Pál püspök ereklyéi kerültek. Miután a templom falait illetve az ikonosztázt is megszentelték a főpásztorok, az ünnepi Szent Liturgiában Kocsis Fülöp metropolita homíliáját hallgathatták a megjelentek.

  • Csodáljuk és örömmel szemléljük ezt a kis ékszerszerű és még minden bizonnyal ékesítésre váró épületet – mondta Fülöp atya, majd elmesélt egy személyes történetet: – A szemináriumban kispaptársaimmal arról beszélgettünk, milyen a jó templom. Milyennek kell lennie, hogy befogadó, vonzó legyen, miközben elsődlegesen méltó az áldozatbemutatásra. Akkortájt egy éjszaka különlegeset álmodtam, máig emlékszem rá: Sok ember volt az álomvárosban, különös égi jelenséget csodáltunk, az égből harmat szállt alá. S a feszült várakozásban egyszer csak az égből leszállt egy templom, és az Úristen szépen elhelyezte… Amikor Isten kegyelméből Szilárd püspök atya után püspök lettem, már akkor szó volt arról, hogy ide, Nyékládházára templom kellene. Grunda János atya járt ki rendszeresen a településre, s mondta, hogy buzgó hívek vannak itt. A sok egyéb feladat mellett a figyelmem elterelődött erről. Elmúlt immár 15 év, most újra idelátogattam, s mit látok: az égből leszállt egy templom. Fikarcnyi erőfeszítésembe se került, jöttem, és itt a templom… Ez a szent hely maga Jézus Krisztus, aki a mennyből szállt le. No persze, mások hozzátették a maguk erőfeszítését, sok fáradságos munkával és sok ember áldozatkészségével készült el…

Nyékládháza a Mályi Szervezőlelkészség filiája, Koleszár Ákos teljesít itt szolgálatot. A görögkatolikusok itteni temploma a 88 millió forintos kormánytámogatás mellett a Miskolci Egyházmegye és a helyi és szomszédos egyházközség adományaiból készülhetett el. Több mint ötven fő befogadására alkalmas, gyóntatóhelyiséget, illetve a liturgikus és egyéb eszközök tárolására alkalmas tereket is kialakítottak benne. A terveket Wachsler György készítette. A templomhajót és a szentélyt elválasztó ikonosztázion képeit Kárpáti László festette, a megszokottól talán kicsit különböző színekkel, világoskék dominanciával.

  • Ez a hely a Jézussal való találkozás, a Jézussal való egyesülés, az Atya akarata beteljesülésének helyszíne. Itt van a helyem. Mostantól ennek a templomnak kell az elsőnek lennie a helyi hívek életében. Vajon első lesz-e? Ha nem, akkor Jézus sem lesz az első… – hangsúlyozta többek között Fülöp metropolita.

Az eseményen mondott ünnepi beszédében Soltész Miklós államtitkár örömét fejezte ki az új épület láttán, hiszen Nyugat- és Észak-Európában sokszor épp templombezárásokról hallani. Megjegyezte: ha hitünket a krisztusi tanítás szerint megtartjuk, illetve az egyház szolgálatával és segítségével adjuk át, akkor ez nálunk biztosan nem fog megtörténni.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője arra hívta föl a figyelmet, hogy ahol az emberek közös célért küzdenek, tesznek, és egy hitben vannak, ott meg tudnak valósulni az álmok.
Kép és szöveg: Dobos Klára

Szeretettel ajánljuk: – A hírek helyett Istenre figyeljünk! – Fülöp atya gondolatai ITT
– Májusi Mária-melódiák Máriapócsról ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ?