,,Megszólaló” szentképek – Ezüsthajú, fürge tündér

Egy lap Bukovenszki Zoltán atya szentképgyűjteményéből, –
s a képhez íródott gondolatai:

,,Ó, ó, ó, nagymami, drága nagymami / Jajj, de jó, hogy köztünk élsz! Tenálad nem lehet senki kedvesebb, / Mindig adsz csak és nem kérsz. Mint egy ezüsthajú, fürge tündér / Művelsz mesebeli száz csodát. Mert te vagy, nagymami, drága nagymami, /
Aki csak jót és szépet ád…”

– Fülemben cseng a refrén a Táncdalfesztiválok korában Koncz Zsuzsa által énekelt dalból…
Nagymama. E szó hallatán, talán már sárguló fényképeken látható, fejkendős néni arca tűnik fel sokak lelki szemei előtt. A nagyszülő mindannyiunk számára csodálatos ajándék, akik szüleink mellett a legtöbb szeretetet adják/adták.

Bearanyozták a felhőtlen gyermekkort szere- tetükkel, gondoskodásukkal, s valljuk be, ma is érezzük azoknak az ételeknek az ízét szánkban, amit – valami miatt – csak Ők tudtak és Úgy elkészíteni, hogy ma is keressük, vágyunk, hogy újra rátaláljunk…
Szent Joakim és Anna a nagyszülők védőszentjei és példaképei, akik Mária szülei, Jézus nagyszülei voltak. A keresztény hagyomány és az apokrif irodalom őrizte meg alakjukat, talán nem véletlenül. A nagymama és az unoka között különleges a kapcsolat, a szülők mellett a nagyszüleink állnak hozzánk a legközelebb.
A Szent Anna-ábrázolásokon szinte mindig azt látjuk, hogy tanítja Máriát. A nagyszülők bölcsessége, élettapasztalata nagy segítség lehet ma is a fiatal nemzedék számára. Anna tanítja Máriát. Talán önt is – kedves olvasó – tanítgatta a nagymamája sok minden jóra, amire ma is szívesen emlékszik vissza. Sokan őrzik a nagyszülőktől örökölt recepteket, eszközöket, s ma is szívesen emlékezünk rájuk, ha már nincsenek köztünk.
A szentképeken Anna imádságra okítja Máriát. Ma is ez az egyik legfontosabb dolog, amit egy nagyszülő átadhat –, át kell, hogy adjon – az unokájának. A keresztvetést, az első imádságokat szinte mindannyian tőlük tanultuk.
Kincsek ők! Olyan titkot őriznek és adnak át ,,észrevétlenül”, ami csak akkor tudatosodik bennünk, amikor már nincsenek velünk. Mi ez a kincs? A szeretet. Valami különleges, nagymamai szeretet, amit csak tőlük kaphatunk, s nélkülük nem tudnánk tovább adni, amikor mi is nagy- szülők leszünk. Mert akik ezt a kincset kapják, mint talentumot, értékes igazgyöngyöt, azoknak ugyanúgy kell tovább adniuk –, így élnek tovább a nagyszülők az unokákban.

A sorozat további részeiből:
Apa (is) csak egy van IDE KATTINTVA
– Mi az én karizmám? ITT
– Angyali munkatársak – IDE KATTINTVA

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.