Megszólaló szentképek: Angyali munkatársak

Egy lap Bukovenszki Zoltán atya szentképgyűjteményéből –, s a képhez íródott gondolatai:

Istennek szent angyala, áldott legyen az óra,
Amelyben, Isten jósága téged védelmezőmmé rendelt!
Fordítsd szívemet Istenhez, taníts e világ forgatagában is Az Ő jelenlétében élnem! Kérlek, mutass utat kísértés idején!
Ha megbotlik lábam, segíts felállnom, Hogy, az égi boldogságban, mint Isten gyermeke találkozhassak egykor veled!

Az angyalok nem testőrök

Tornaszentandráson a kápolna mellett lakott Erzsi néni. Többször láttam szobájának falán egy megsötétedett szentképet. Egy őrangyalt ábrázolt. Erzsi néni jó ideje már várja a feltámadást. S az a bizonyos szentkép – kérésemre – a plébánia kiállításába került.


Manapság több helyen találkozhatunk angyalkákkal. Legtöbbször vásári giccsek formájában, amik az angyalokról gyermekes gondolkodást erősítenek, s ami inkább a mesék világába vezet. Vannak angyalábrázolások, amiket az ezotéria használ, ba- bonás, mágikus erőt tulajdonítva nekik, amire általában csak legyintünk, s nem vesszük komolyan – pedig nagyon veszélyesek ezek a tanok. A templomokban a tabernákulum két oldalán adoráló angyalokat láthatunk. Ott vannak a síremlékeken a gyászt és a feltámadást is üzenve számunkra. Ezek az ábrázolások viszont már a hitünkkel kapcsolatosak, s nem valami mítoszt próbálnak bemutatni, ránk erőltetni.
Kik is ők? Az biztos, hogy nem olyanok, mint amilyenek az ábrázolásuk. Az Ó-, és az Újszövetségben is találunk utalásokat az angyalok jelenlétére. Az Ószövetségben szerepelnek olyan angyalok, akik az embert védik a veszélyben, de nem olyan állandó kísérők és védelmezők, ahogy azt ma értjük. Az egyházban már korán kialakult az őrangyalokról szóló tanítás, amit az Újszövetségből merítve a nagy egyházi írók (például Origenész, Nazianzi Szent Gergely vagy épp Alexandriai Szent Kelemen) fogalmaztak meg. Az angyalok egyik feladata, hogy kísérjék az embert az üdvösség felé vezető úton, ezért is ábrázolják őket úgy, hogy az elhunyt lelkét emelik a menny felé.
Egy biztos. Vannak angyalok, s ezen belül őrangyalok! Nem véletlenül lett az Egyházban ünnepük (október 2.). XIII. Leó pápa imádságát sokat ismerik, és a misék után, több helyen imádkozzák is. Üdvös cselekedet a kísértések ellen Mihael főangyal hathatós közbenjárását kérni.

,,Autóverseny” az őrangyallal

Fontos, hogy az angyalokat ne a karácsony előtt kapható vásári portékák után képzeljük el. Ők valóban Isten munkatársai, akik – többek közt – az emberek szolgálatára lettek rendelve. Kérjük védelmüket életünkben, s biztos vagyok benne, hogy vannak, akik ezt meg is tapasztalták. Pár éve megmosolyogtam egy gépjárművezetőknek írt mondatot, amely így hangzik: „Ne vezess gyorsabban, mint ahogy az őrangyalod repülni tud!” Elgondolkodtató, hogy vannak, akik szinte próbára teszik az Istent, s ha balul sül el, akkor pont Őt és az őrangyalt vádolják. Ez téves elgondolás. Az angyalok nem testőrök, mint valami Security Kft, de alkalomadtán – s ezt saját bőrömön tapasztaltam – életet is menthetnek… Az őrangyalok jelenléte nem foglalkoztatott különösképpen, egészen addig a napig…, melyet azóta sem tudom feledni: gyakorlatilag meg kellett volna halnom az M3-as autópályán Mezőkövesdnél. Mikor rádöbbentem, mi is történt velem, egész testemben remegni kezdtem, s rájöttem, hogy valóban ott vannak velünk az Őrangyalok, akik megvédenek, ha kell. Sokszor lejátszottam gondolatban a történteket, de nem tudok jobb választ adni. Az Őrangyalom megvédett engem, mint a gyermekeket az ismert szentképen.

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

A rovat előző bejegyzése: ,,Bútól aszok, epedek…” IDE KATTINTVA

Kapcsolódó írás: Bújj angyalod mögé – Vianney Szent János gondolatai, IDE KATTINTVA