Lucanus – regényrészlet 1.

LUCANUS –, SZENT LUKÁCS EVANGÉLISTA
KÜZDELMES ÉLETE

1. A NAGYÚR, DIODORUS CYRINUS, SZÍRIA HELYTARTÓJA

Az ügyek ma különösen bosszantóak és undorítóak voltak. Tisztjei társaságában Diodorus azt szemlélte, miként rakodják fel a rabszolgák Szíria termékeit – mézet, olajbogyót, olívaolajat, gyapjút – és sok más egyebet egy római hajóra. Jóllehet december volt, és már közeledett a Szaturnália ünnepe, a Nap az évszakhoz képest tüzesen sütött; a levegő megtelt párával, a szennyes víz mintha vékony zsírtól csillogott volna. A munkafelügyelők rikoltozása rendkívül idegesítő volt, és az ostorszíjak csattogása megállás nélkül verődött vissza a levegő páradús faláról. Ám az erősen izzadó rabszolgák mégis lassúak voltak. Akkor Diodorus heves káromkodással felpattant, otthagyta a parton asztalát, és megragadott egy különösen nagy ládát, könnyedén a vállára hajította, mintha az csak egy fiatal bárány lenne. Fellépdelt a hajó fedélzetére, és egy gyors, pontos dobással ráhajította a többi láda tetejére. Ekkor megállt, és elégedetten mosolygott.
A tisztek szájtátva álltak. A munkafelügyelők és a rabszolgák sóbálvánnyá dermedtek. Diodorus akkor meglazította izmait, majd mélyet lélegzett és odaszólt:

Olvassa tovább!

Szent Lukács, a bestseller-hős

A nagy nyugati nyelveken évtizedekig bestsellerként emlegetett, szent Lukács evangélista életét feldolgozó regény
nemrég magyarul is megjelent, a Szülőföld kiadó gondozásában,
Csepregi Tibor fordításában,

LUCANUS –, Szent Lukács evangélista küzdelmes élete
címmel.

Taylor Caldwell amerikai írónő műve szenzációs fogadtatást ért meg a 20. század utolsó évtizedeiben az Atlanti-óceán mindkét partján, még Dél-Amerikában is.
Manapság Szent Lukácsot, mint az Újszövetség harmadik könyvének szerzőjét tartjuk számon. De kétezer évvel ezelőtt ő Lucanus volt, görög, szerető ember, korának kiváló orvosa, a szegények és a rabszolgák elkötelezett gyógyítója. A keresztre feszítés után beutazza Júdea hegyeit és pusztaságát, és igyekszik minél többet megtudni Jézus életéről és tanításáról. Kikérdez mindenkit – Máriát, Jézus anyját is beleértve –, aki ismerte és hallotta prédikálni. A beszámolókat összegyűjti, írásba foglalja, és ez az a mű, amit ma Szent Lukács Evangéliumaként ismerünk.

Olvassa tovább!

Könyvritkaság – Pósa Lajos gyermekimái

Pósa Lajos kedves gyermekimáiból válogatott Hortai Rita.
A könyvritkaságnak számító kis kötet Pósa Judit padlásáról került elő, ahol jócskán akadnak még különlegességek költő szépnagybátyja munkásságához kapcsolódóan.

Szeretettel ajánljuk: Pósa Lajos: Magyar vagyok ITT
– Pósa Lajos: Áldja meg az Isten ITT
– REMÉNYIK SÁNDOR: ÜRES TEMPLOMBAN – elmondja: Hortai Rita ITT

Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981. Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? 

Októberi Új Misszió

(Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára:
OTP Bank, 11734004–20394981)

– Isten családi asztalánál – püspöki gondolatok
– Felajánlás Jézus Szentséges Szívének
– Mária (báb)misztériumjáték – Mennyei szép rózsa a zsámbéki templomromnál
– A szentek közül Kapisztrán Szent Jánost mutatjuk be
– ,,Én szentté szeretnék válni” – Új püspök: Fábry Kornél
– ,,Megszólaló” szentképek: Felelősséggel a földért
– Lelki morzsák Szalókról – Imádkozz mélyen és sokat
– Kulturális ,,követek” – A béke nyomában a Miskolci Ars Sacra Fesztiválon
– ,,Békességes időkért könyörögjünk az Úrhoz!” – Kézen fogva Isten országa felé
– Rózsafüzér Jób könnyéből
– Trianon 103 – Világtisztító forrásszavak
– Szent Rita rózsafüzér
– Zarándoklat – A miniszobrok ,,barátja”
– Noé bárkája – Elherdáljuk bolygónk kincseit
– LELKI PERCEK – Világítsunk életünkkel

Novellák, a hitéletet segítő olvasmányok… A lap 5 példány fölött a szerkesztőség címén rendelhető meg (3502 Miskolc, Pf. 272.). Egyéni előfizetés a Magyar Posta Hírlap-előfizető Irodánál lehetséges (Budapest, Orczy tér 1.).  Drótposta: hirlapelofizetes@posta.hu

Mennyei szép rózsa – Mária (báb)misztériumjáték

A Mennyei szép rózsa c. Mária misztériumjátékban archaikus népi imádságaink, szenténekeink, és legendáink idézik meg az Istenszülő Szűzanya alakját. Egyik felvételünk alapja az előadás végén elhangzó Boldogasszony anyánk magyar néphimnusz, néhány kis részlettel kibővítve, a másik pedig az ,,Akkor jussak az eszedbe…” kezdetű népdal Utolsó vacsorára emlékeztető változata. A helyszín a zsámbéki romtemplom.

Szeretettel ajánljuk: – Jöjjetek, Égiek ITT
– Szarka Tamás: Szeretethimnusz ITT
– Ős-operák: Szent Márton játék ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981 

Csendes csodák a verstáborban

Reményik Sándor: Csendes csodák c. versét szavalta el a miskolci Versbarátok Köre által szervezett – szakrális indíttatású – verstáborban Váradi Dzsamilla Zoé.

Szeretettel ajánljuk: – Hópelyhes verssorok ITT
– Isten a szeretet – szavalóversenyen ITT
– Költői gyermeklélektan dr. Hortai Ritával ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981 

A Lélek elszavalt gyümölcsei

ISTEN A SZERETET címmel rendezett szavalóversenyt a miskolci Versbarátok Köre. A versenysorozat témáját a Lélek gyümölcsei adják, a 2023-as évnek ezek közül a SZERETET volt a kulcsszava. Kisvideónk felvételei a május 12-én megtartott elődöntőn készültek, s elhangzik benne a kötelezőként megadott Bódás János: Elveszíthetetlen öröm című verse.

Zenés pillanatok: Pintér Béla – A szeretet nem fogy el sosem

Szeretettel ajánljuk:  Isten a szeretet – szavalóversenyen (beszélgetés Dr. Hortai Rita főszervezővel) ITT
– Reményik Sándor: Mindennapi kenyér – Hortai Rita előadásában ITT
– A 2022-es szavalóverseny győzteseinek előadása ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981 

Színházi Olimpia, passiókkal

Nem maradnak ki a A 10. Színházi Olimpiáról a szakrális témájú előadások sem: külföldi produkciók mellett bekerült a programba többek között a magyarpolányi passió és a budapesti Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója is. A nagyszabású rendezvénysorozat – melynek idén Budapest és hazánk más települései adnak otthont – április 15-én hivatalosan is kezdetét vette. A világ színházi életének meghatározó társulatai, alkotói mutatkoznak be: mintegy 58 ország 400 társulata. A nemzetközi találkozón minden színházi műfaj helyet kap: a prózai és a zenés színház, a tánc-, bábművészet, sőt a cirkuszi attrakciók világa is, de fellépnek a hazai falusi színjátszók és az európai diákfesztiválok legjobbjai is.

Ima az artistáért

A színes megnyitóesemény nagy attrakciója volt, ahogy ifj. Simet László világhírű artista 40 méter magasan, több mint 300 méter hosszan sétált át a Duna felett, biztosítás nélkül. Középtájon még le is térdelt a kötélen, s integetett az őt a budai és pesti rakpartról visszatartott lélegzettel figyelő ezreknek. A tömegből az utolsó lépéseknél kitört a felszabadító, nemzetünk fiára büszke üdvrivalgás. Biztosan nem volt egyedi az sem, amit egy néző írt az egyik híradásnál hozzászólásként: ,,Világraszoló esemény volt! Végig imádkoztam érte… Gratulálok a csodálatos teljesítményhez és kívánom, hogy tovább hirdesse a magyar emberek ügyességét!”

Szeretettel ajánljuk: – Hogy visszamosolyogjon a világ ITT

Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981. Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot  

Áprilisi Új Misszió

(Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára:
OTP Bank, 11734004–20394981)

A borítón: Szentsír a Miskolc-selyemréti templomban
– Láthatatlan útitárs
– Krisztus a jövőnk – Ferenc papa látogatásáról
– Fehér köpeny a csendből
– Könnyekből nőtt virágok – Az élet fontosabb a pénznél
– Teréz misszió – Bruno atya földi és égi ,,angyala”
– Zarándok kódex
– ,,Megszólaló” szentképek – Újra és újra eláruljuk…
– A kereszt csendes munkatársai
– Tanúságtétel könyvlapokon
– Az ,,Isten vándora” – Az első szentmise a börtönben
– Názáreti völgyek lilioma – Prohászka Ottokár litániás lelkülete
– Csordultig tele volt szívvel – Petőfi sugárzó verssorai
– Fogadd el a keresztedet! Krisztus legborzasztóbb órája – az emberiség jövője

Novellák, a hitéletet segítő olvasmányok… A lap 5 példány fölött a szerkesztőség címén rendelhető meg (3502 Miskolc, Pf. 272.). Egyéni előfizetés a Magyar Posta Hírlap-előfizető Irodánál lehetséges (Budapest, Orczy tér 1.).  Drótposta: hirlapelofizetes@posta.hu

A Pál utcai fiúk – füvészkerti regényrészlet

Nemrég egy vetélkedőben tették fel a kérdést: ki írta A Pál utcai fiúk c. regényt? A fiatal versenyzők nagy fejtörögetés után benyögték: Shakespeare…
Molnár Ferenc világhírű, Bulgáriától kezdve Dél-Koreáig számos nyelvre lefordított ifjúsági regénye – amint egy elemzésben olvashatjuk – ,,nagy érzelmeket szólaltat meg, nagy érzelmekre hangol. A szabadságvágy, hazaszeretet, hősiesség, rendíthetetlen hűség, áldozatvállalás szomszédságában ott van a kicsinyes harag, az árulás, az alamusziság, az ügyetlenkedés, a bürokratikus merevség”.

A regény egyik fontos epizódjának a Füvészkert ad teret, ennek köszönhetően évente ezrek azért látogatnak el a kertbe, hogy keressék a könyvben megjelenő helyszíneket, felidézzék a történet hangulatát.

Olvassa tovább!