Könyvritkaság – Pósa Lajos gyermekimái

Pósa Lajos kedves gyermekimáiból válogatott Hortai Rita.
A könyvritkaságnak számító kis kötet Pósa Judit padlásáról került elő, ahol jócskán akadnak még különlegességek költő szépnagybátyja munkásságához kapcsolódóan.

Szeretettel ajánljuk: Pósa Lajos: Magyar vagyok ITT
– Pósa Lajos: Áldja meg az Isten ITT
– REMÉNYIK SÁNDOR: ÜRES TEMPLOMBAN – elmondja: Hortai Rita ITT

Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981. Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? 

Csendes csodák a verstáborban

Reményik Sándor: Csendes csodák c. versét szavalta el a miskolci Versbarátok Köre által szervezett – szakrális indíttatású – verstáborban Váradi Dzsamilla Zoé.

Szeretettel ajánljuk: – Hópelyhes verssorok ITT
– Isten a szeretet – szavalóversenyen ITT
– Költői gyermeklélektan dr. Hortai Ritával ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981 

A Lélek elszavalt gyümölcsei

ISTEN A SZERETET címmel rendezett szavalóversenyt a miskolci Versbarátok Köre. A versenysorozat témáját a Lélek gyümölcsei adják, a 2023-as évnek ezek közül a SZERETET volt a kulcsszava. Kisvideónk felvételei a május 12-én megtartott elődöntőn készültek, s elhangzik benne a kötelezőként megadott Bódás János: Elveszíthetetlen öröm című verse.

Zenés pillanatok: Pintér Béla – A szeretet nem fogy el sosem

Szeretettel ajánljuk:  Isten a szeretet – szavalóversenyen (beszélgetés Dr. Hortai Rita főszervezővel) ITT
– Reményik Sándor: Mindennapi kenyér – Hortai Rita előadásában ITT
– A 2022-es szavalóverseny győzteseinek előadása ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981 

Isten a szeretet – szavalóversenyen

Hortai Rita a szavalóverseny gálájának vendégeivel Fotó: D. K.

Beszélgetés dr. Hortai Ritával, a NEK gyümölcseit továbbvivő szavalóverseny főszervezőjével

– A versek megszerettetésén túl az a fő célunk, hogy az Isten felé mutató művészeten keresztül a résztvevők, s velük együtt felkészítőik, hozzátartozóik, s hallgatóik értékrendje, identitása erősödjön, s a versek üzenetét ,,kihallva” megtalálják a helyes utat a nap, mint nap jelentkező kihívások között – mondja dr. Hortai Rita, az Isten a szeretet című szavalóversenyt szervező „Versbarátok Köre Alapítvány” nevében. 

– Ez a verseny igazából már a 3. része egy sorozatnak. Hogyan kezdődött?
– A választ az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) meghirdetéséig lehet visszavezetni. A 2017. május 20-án kiadott püspöki körlevél szíven talált: „Krisztus rajtunk keresztül akarja kiárasztani a világra a bizalom, a béke, az igazságosság és az irgalmasság ajándékait. Az Eucharisztia ugyanis Krisztus megváltó művének jelenvalóvá tétele. Átalakít minket és küldetést ad, hogy átformáljuk magunk körül a világot.” Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy mi, „Versbarátok köre”, mint hívő verskedvelők, amatőr előadók, saját adottságainkkal járuljunk ehhez a nemes és nagy horderejű programhoz.

Olvassa tovább!

RÖPKE gondolat: Hópelyhes verssorok

,,KIS HÓPELYHEK AZ ÖRÖMÖK…” 
Részlet Reményik Sándor Csendes csodák c. verséből. Elmondja: Mikita Dorka Júlia

Szeretettel ajánljuk: – Téli ima Lillafüreden ITT
– Reményik Sándor: Valaki értem imádkozott (Atyai szavalat) ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ?
Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981 

Költői gyermeklélektan 1.

Gyermeklélektan költeményeken keresztül – a sorozatból kiderül, hogy a poéták pszichológusokat meghazudtoló bölcsességgel közelednek e témához… – Dr. Hortai Rita gondolatai

Ahogyan próbálkozunk gyermekeink lelkéhez közelebb jutni, őket jobban megérteni, úgy jutunk egyre nagyobb felismerésekre saját életünk történetében. A teljesség igénye nélkül csak egy-egy lépést ragadtam ki életútjukból és talán a mi személyiségünk fejlődéséből is.

Már a házasélettel – nem együttélésről beszélek! – kialakul az elköteleződés, felelősségvállalás, mély kölcsönösség, alkalmazkodás egymás iránt s így az „én”-központúság fokozatos megszűnése előkészíti az új szakaszt a kis család életében.
Felfelé nézve
Egyre kevesebben vitatják, hogy az élet a fogantatással kezdődik. Ekkor már csak előre és felfelé szabad nézni, mert ha a két szülő kapcsolatában a Jóisten is jelen van, akkor a gyermekvállalással kapcsolatos nehézségek édes teherré szelídülnek.

Olvassa tovább!

Versekkel a békéért 3.

Legyél a béke követe címmel rendeztek szavalóversenyt Miskolcon, melynek egyik 3. helyezettje Varga Borsika lett, Lackfi János: Vörösmarty Kijevben c. versével. A másik 3. helyezett pedig Simon ElődReményik Sándor: Templom és iskola című versével.
Szeretettel ajánljuk:  – Beszámoló a rendezvényről ITT
– A 2. helyezettek szavalatai ITT
– Hortai Rita, a verseny főszervezőjének szavalata – Reményik Sándor: Üres templomban ITT
Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ?

A VERSEK ITT OLVASHATÓK:

Olvassa tovább!

Versekkel a békéért 2.

Legyél a béke követe címmel rendeztek szavalóversenyt Miskolcon, melynek egyik 2. helyezettje Tóth Csaba lett, Reményik Sándor: Béke c. versével. A másik 2. helyezett pedig Polgár Dániel, Tóth Árpád: Rozskenyér című versével.
Szeretettel ajánljuk:  – Beszámoló a rendezvényről ITT
– A verseny első helyezettjeinek szavalatai ITT
– Hortai Rita, a verseny főszervezője és Mikita Dorka Júlia zsűritag közös szavalata – Sík Sándor: Szent István-himnusz ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ?

A VERSEK ITT OLVASHATÓK:

Olvassa tovább!

Versekkel a békéért 1.

Legyél a béke követe címmel rendeztek szavalóversenyt Miskolcon, melynek egyik első helyezettje Sáry Veronika lett, Szabó Lőrinc: Különbéke c. versével. A másik első helyezett pedig Török Balázs, Reményik Sándor: Béke című versével.
Szeretettel ajánljuk:  – Beszámoló a rendezvényről ITT
– Sáry Veronika szavalata a tavalyi versenyen (Babits Mihály: Eucharisztia) ITT
Mikita Dorka Júlia zsűritag Radnóti Miklós: Ötödik ecloga c. versét szavalja (2019-es felvétel)
Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ?

A VERSEK ITT OLVASHATÓK:

Olvassa tovább!

Legyél a béke követe – versekkel

SZAVALATOK A BÉKÉÉRT
A FIATALOKRÓL, a BÉKÉRŐL és a HITRŐL szólt a ,,Legyél a béke követe” címmel megrendezett szavalóverseny, melynek döntőjét október 29-én tartották Miskolcon, a MAB székházban. A gála-jellegű döntőn az elődöntő húsz legjobb versmondójának szavalatát hallhatta a közönség, akik többek között Reményik Sándor, Szabó Lőrinc, Babits Mihály, Túrmezei Erzsébet versei közül választottak olyat, amely belefért a tematikába, s meg is érintette őket.