Holst a Zene világnapján: A Mars a Planétákból

Ha van zene, van zeneszerző – ha van Univerzum, van Teremtő

Sok tudós szerint már maga a világegyetem létezése bizonyíték arra, hogy van Isten. Bolygónk komplexitása, tökéletessége olyan tudatos tervezőre mutat, aki nem csak megteremtette a világegyetemet, de a mai napig fenntartja azt… Szép hasonlatot találtunk egy írásban a világhálón: ,,Képzeld el, hogy eléd tartok egy festményt. Amikor meglátod a képet, milyen bizonyítékra van szükséged ahhoz, hogy megállapíthasd: létezik-e a festő? …  A festmény abszolút bizonyíték arra, hogy létezik az a valaki, aki megfestette, nem kell őt látnod ahhoz, hogy higgy a létezésében… Ugyanez a helyzet a világegyetemmel is: létezése abszolút bizonyíték arra, hogy van teremtője.”

A Csillagok háborúja zenéjének ihletője

De a festmény helyére behelyettesíthetjük akár a zenét is: ha van zene, van zeneszerző… A Planéták c. zeneműé pl. Gustav Holst. Az első tétel a, Mars hallható kisvideónkban, melynek érdekessége, hogy ez ihlette John Williamst, amikor a Csillagok háborúja zenéjét komponálta.

A mű a Bartók Plusz Operafesztivál és a Miskolci Szimfonikus Zenekar által – a Zene világnapja alkalmából – szervezett koncerten hangzott el, a Miskolci Egyetemen. A Miskolci Szimfonikus Zenekart David Curtis vezényli. (A beillesztett fotókat Dobos Klára és Mikita Gábor készítette.)

Kapcsolódó videók: Gustav Holst: Planléták – Neptun IDE KATTINTVA

Ugyanezen a koncerten felcsendült Szentpáli Roland: Concerto for ClaXoTon and Orchestra c. műve is a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a ClaXoTon Quartet (Menyhárt Ferenc, Bárány Zoltán, Czimer Sándor, Czakó Péter) előadásában, David Curtis vezényletével. Videónkban részlet ebből a műből.

Részlet Szentpáli Roland zeneművéből IDE KATTINTVA