Rúzsa Magdi ,,Nagy, Öreg Barátja”

,,Világra segített” zene

– Úgy gondolom, nem véletlenül gombolyította a Jóisten így a szálakat, hogy az életem végül is a zenélésről szóljon – mondja Rúzsa Magdi, akit arról is kérdeztünk, nem jelentene-e örömet, feltöltödést néha-néha visszatérni eredeti szakmájához, s világra segíteni egy-egy kisbabát.

– Bár én is úgy érzem, hogy nagyon szép szakmát sikerült választanom, de mégis az az igazi énem, amit most csinálok. Ha visszatekintek, gyerekkorom óta színpadra vágytam. Eleinte ez konkrétan nem is fogalmazódott meg bennem, egyszerűen csak lételemem volt a szereplés, az éneklés. Még meg sem fordult a fejemben, hogy egy nap színpadon – színpadból – élő ember leszek, valahogy mégis egyértelmű volt.

Szinte nem is volt választásom. Mintha valaki letett, s irányba állított volna: kislány, neked arra kell menni, indulj, ne térj le… Viszont hallgattam a szüleimre, édesanyámra, hogy kell hogy legyen egy olyan szakma a kezemben, amire mindig szükség van, ami még egy háborúban is fontos, mert a nők akkor is szülnek. Így lett nekem ilyen szép szakmám, a szülészeti nővérség.
– És jött a megnyert Megasztár, zenei karrier, gyönyörű dalok, nagy rajongótábor… Rengeteg dicsérő hozzászólás dalai alatt a youtubon. Az egyik például: ,,Ebből is látszik, hogy a zene Istentől való, ez a dal számomra újabb bizonyíték erre”. Ami pedig arra bizonyíték, hogy hite átüt a dalokon. De szavakban, beszélgetésekben is sokszor vall Istennel való kapcsolatáról. Ez tudatos tanúságtétel ebben az értékrendet vesztő világban?
– A saját szövegeimben, dalaimban, lemezeimem – az Aduász címmel december elején megjelenő lemezen is – sokszor előkerül ez a téma. Igazából nem tudatos, egyszerűen így neveltek, ilyen az értékrendem, hogy időről időre előjön a hit, a vallás, a Jóisten. Amikor például írok egy verset, ,,valamiért” ezek a gondolatok ömlenek ki. A ,,valamit” nevezhetném akár ihletnek, de inkább azt mondom, egy kapu, amin át bedobja nekem ,,valaki” azt a gondolatot… A hitet édesanyám ültette el mindhárom gyermekében, nekem ez így természetes, így normális. Az Isten olyan szinten van jelen az életemben, pont ezáltal, hogy annyira része volt a mindennapjainknak, hogy számomra Ő olyan, mintha egy nagy öreg barát lenne, vagy ismerős, akihez mindig szólhatok. Nem szívesen vitatkozom senkivel arról, ki hisz benne, ki nem…, vagy egyáltalán ki miben hisz, de azért szeretem az olyan embereket, akik képesek hinni valamiben…
– Mint például a szintén értéket jelentő segítő szándékban, vagy a kitartással, szorgos munkával kiteljesíthető tehetségben…
– Így van, ebben is hiszek, éppen ezért hoztam létre a Gábriel Angyalház Alapítványt, amellyel hátrányos helyzetű, tehetséges középiskolásokat, egyetemistákat támogatok. A 4-5 éves működés során nagyon sok csillogó szempárral találkoztam, ami sokat jelent nekem is – s ha akarom, akár visszavezethető a szakmámhoz: ez is egyfajta születés, ami nagyon jó érzéssel tölt el.
Dobos Klára

A 2018. december 7-én megjelenő „Aduász” című lemezről olvashatjuk:
,,…tökéletesen tükrözi az énekesnő gondolatiságát és személyiségét, és egy különös érzelmi labirintuson vezeti át a hallgatókat. Mint azt már megszokhatta a közönség, Magdi most is hozott ízeket a gyermekkorából, a múltból vagy éppen a hétköznapjaiból.
Az „Aduász” az énekesnő első szerzői lemeze, melyen verseit popzenei köntösben sorakoztatja fel. A dalokat Szakos Krisztiánnal közösen írták.

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

ZENEI ROVATUNKBÓL AJÁNLJUK:
Szarka Tamás: Szeretethimnusz IDE KATTINTVA
Blues-feeling Big Daddy Wilsonnal IDE KATTINTVA