FILMAJÁNLÓ: Te szent ég!

Lotte nővér, a szuperhős apáca

,,Régen, a karóra és a mobiltelefon előtt az emberek a templomuk harangjának hangjaihoz igazodtak. De ezek az idők elmúltak, méghozzá végleg. Ezt újra és újra eszünkbe kell idéznünk. Fossziliákká kövesedünk, ha nem mozgolódunk, nem vagyunk rugalmasak és nem alkalmazkodunk – ahogy azt a természet és az evolúció is nap mint nap példázza. A művészet ebben az, hogy az ember továbbra is hallja a harangokat magában. És érezze a vágyakozást lelki hazánk iránt, ami nem más, mint Isten…” A rendfőnöknő gondolatai ezek a Te szent ég! című német tévésorozatból. Nem az egyetlen eset, mikor ,,pillanatmegálljt” parancsoltam a tévének, s tollat-papírt kerestem, hogy idézhessek a tartalmas, kedves vígjátéksorozatból.

A remek karakterek közül a legremekebb Lotte nővér, Kaltenthal kolostorának apácája. Amolyan szuperhős ő, pont, mint Superman, csak piros köpeny helyett fekete szerzetesi fátyol lobog utána, és csak lelkével ,,repül”. Családokat békít, fiatalokat ,,javít”, macskát ment, kis ideig polgármesterként próbálja becsületes útra terelni a politikát, közben az alapmotívum szerint a város-vezetés által jövedelmezőbb célra szánt csodáskertű, hangulatos kolostort próbálja társaival megvédeni. Elfogadva persze a rendfőnök véleményét is, miszerint (másik jegyzet): ,,Nem az építmények, az épületek a fontosak, hanem az imádság, és az, hogyan segítünk az embereknek…”
Mosolyogtató és egyben meghatóan emberi, ahogy Lotte nővér a kereszten függő Krisztussal beszélget az eseményekről, gondokról, olykor könyörögve, olykor felháborodva kérve Tőle iránymutatást. Milyen jó is lenne, ha minden településen állna egy ilyen kolostor, melyet gondjaikkal megtalálhatnak az emberek, s az apácák kreativitásukkal és imáikkal ezek közül jó sokat megoldanának…
Teljesen egyetértek a tévéműsor-oldalon megjelent hozzászólással: Igazán aranyos és szellemes, a valódi hitről szól, a mindennapi életből vett példákkal. … Nem nézek sorozatokat, de ezt nem tudom kihagyni… Szuper az egész apácabrigád, de Wöller is csúcs. A sok idióta sorozat között üde színfolt!
Dobos Klára

Kapcsolódó videó: Poirot rózsafüzérrel avagy ,,mélységélesség” a lélekre IDE KATTINTVA

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.