Ős-operák 1. – Szent Márton-játék

Szentek, ősbemutatón – Selmeczi Györgytől

Két közismert szent történetét feldolgozó zenés játék ősbemutatóját is tartották – Ős-operák címmel – a 2018-as miskolci operafesztiválon. Selmeczi György zeneszerző a népi színjátékok, liturgikus drámák műfaját újította meg a kortárs opera segítségével. A Szent Márton-játék a Savariában (Szombathely) született tours-i püspök életútját dolgozta fel, míg a másik zenés egyfelvonásos, egy Szent Jakab-játék a vértanú apostol életének végét idézte meg: a középkori Legenda Aureából, Jacobus de Voraginea művéből ismert küzdelmét a mágussal, valamint mártíromságát vitte színre.

– Ki kellett próbálni, hogy az archaikus műfaji jegyek és az operai nyelvezet szervesül-e? – fogalmazta meg a sokoldalú művész a kísérlet célját, vállalkozását pedig így magyarázta:

„A Kárpát-medence archaikus keresztény közösségeinek egyházi és világi műformái tálcán kínálják az összefüggéseket későbbi korok zenés színházi műfajaival, köztük az operával. A szentek életrajzának bámulatosan gazdag és dramatikus cselekménye, helyenként igen életszerű, sőt humoros vonásai meghökkentően korszerű (kortalan) zenei-színházi formanyelvet sugallnak. Jól dokumentálják azt a kölcsönös kapcsolatot, amely a középkor vallásos és „piactéri”, teátrális műformái között létrejöttek, és amely azután az opera kialakulásához vezetett.”
A lendületes, sokszínű, ötletgazdag produkció minden pillanatából áradt, hogy Selmeczi György és csapata elkötelezetten hitt a vállalkozásban: jókedvvel teli, ugyanakkor a szükséges pontokon elkomoruló összjátékuk, a sokrétű zenei anyag nagytapsú fogadtatásra talált a Miskolci Galéria udvarán.
Mikita Gábor

Kapcsolódó videók: – Szent Jakab-játék ITT
– Kortárs erkölcs kortárs operákból IDE KATTINTVA
– Parasztbecsület a kálváriadombon ITT

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)