Jégkatedrális a Tátrában 2.

Santiago de Compostela – Szent Jakab-székesegyház

Azt mondják, hogy „mindenki, aki meglátogatja a székesegyházat és áthalad a kapuin, új emberként, tisztán és újjászületve távozik”. A gondolat ugyan az eredeti Szent Jakab-székesegyházra vonatkozik, de talán a tátrai Tarajkán álló jégből készült másolatára is érvényes. A jégkatedrális ugyan másféleképpen, de mégis ugyanolyan fennkölt, látványa lélekemelő, imádságra hívó…
A Magas-Tátrában található Tarajkán (Hrebienok) Európa egyik legjelentősebb zarándokhelyének – a Santiago de Compostelában álló Szent Jakab-székesegyháznak – jégből formált hasonmása nőtt ki a 25 m átmérőjó, 12 m magas kupola alatt.

A jégkatedrális olyan ikonikus részleteket is tartalmaz, mint például a katedrális homlokzatán látható, nem feltűnő kör alakú rész, amely görög szimbólumokat ábrázol szokatlan – fordított – sorrendben, az omegától az alfáig, amelyek azt jelképezik, hogy valami régi véget ér és valami új kezdődik.
Láthatóak a jégből kifaragott kagylók, amelyek a Santiago de Compostelába tartó zarándokokat kísérik a tudás és tapasztalat útján. Nem hiányzik a Szent Jakab-szobor sem, amelyet a zarándokok zarándoklatuk végén megölelnek – a jégtemplomban a fából készült szobor a székesegyház bal szárnyában kapott helyet.
A mestermű elkészítésében számos cseh, szlovák és amerikai jégszobrász és faragóművész vett részt, a főépítész idén is Adam Bakoš volt. A mesterek ügyes kezei precíz műalkotást hoztak létre, miközben 1880 jégtömböt faragtak meg, amelyek együttesen több mint 225 tonnát nyomnak.
A zarándoklat fő gondolata, hogy az ember újra megtalálja önmagát, közelebb kerüljön a természethez, új emberekkel találkozzon, és megnyissa a szívét egy új élet előtt.
(A jégkatedrálisok általában április elejéig látogathatók, de érdemes utazás előtt pontosítani.)
Fotó: Broda Éva/Új Misszió
A Tátra teremtésének kedves legendája itt olvasható: Kiömlött-szépség

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot
? –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.