Isten nem világpolgárnak teremtett!

 SZÉKELY JÁNOS PÜSPÖK ATYA TRIANONRÓL

– Az, hogy vannak népek, kultúrák, a Teremtő Isten akarata, Ő alkotta ilyennek az embert, hogy egy nemzethez tartozva van történelme, nyelve, kultúrája, ezeken belül bontakoztatja ki magát. Minden gyerek az édesanyjától tanulja az anyanyelvét. Az az ország, ahol egy ember felnő, az neki az anyaföld, amibe a gyökereit ereszti. Nem világpolgárnak teremtett minket az Isten, hanem azt akarta, hogy legyen az embernek hazája, családja.

A génjeinket a szüleinktől örököljük, a nyelvünket is tőlük kapjuk, egy kultúrán belül születünk meg. Az Isten az emberiséget olyannak gondolta el, mint egy mező: soféle virággal. Nem azt akarja, hogy minden virág egyforma legyen. Az, hogy vannak nemzetek és határok, a Teremtő akarata, és önmagában jó. Persze ezzel vissza is lehet élni. A trianoni békedikátum nagyon nagy mértékben igazságtalan és tragikus volt a magyar nép számára, ezért a magyar népnek nagy feladata, hogy ezt az igazságtalanságot és fájdalmat valahogyan feldolgozza… Nem az a jó feldolgozási mód, ha mondjuk. a szlovákokat, a románokat vagy a szerbeket vádoljuk, vagy rosszindulattal viszonyulunk hozzájuk. A Kárpát-medence ezen népei egy régióban élnek, együtt tudnak boldogulni. A Trianon okozta fájdalmas helyzetből való kiút csak a szereteten és egymás megbecsülésén át vezet, amit nyilván elvárunk a szomszéd népektől, és amit meg kellene adnunk nekik (…) Nagyon fontos lenne ezt, és a közös hitünket is, felismerni, hogy közösen, egymást tiszteletben tartva építsünk egy szebb és élhetőbb jövőt…
(Az idézet egy 2018-as interjúból való, melyet Ondrejcsák Eszter készített Székely János püspök atyával – s részletét közölte az Új Misszió folyóirat)

(Képünk Tiszapalkonyán készült – Fotó: Dobos Klára)

Magyar Kálvária – ,,atyai” szemmel
Trianon 100 – emlékező verssorozatunkból:  Juhász Gyula: Trianon ITT

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.