Hangangyal-kompozíció és ABBA szimfónia

Zenei csemegék a Zempléni Fesztiválon

A hagyományoknak megfelelően egyházi és történelmi helyszíneken is felcsendül a zene a Zempléni Fesztivál programjain. Ajánlónkban három koncertet emelünk ki, melyből kettő a Szent Efrém Férfikarhoz kötődik, a harmadik egy egészen más világ: az ABBA együttes dalainak szimfonikus zenekari feldolgozása. Az ABBA nem egy dalszövege rendkívüli empátiával, lírai érzékenységgel fogalmaz meg emberi érzéseket, küzdelmeket…

Képünkön: Hollerung Gábor, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője, az ABBA Symphony karmestere (Fotó: Dobos Klára)

VIDEÓRÉSZLETEK a koncertről: http://ujmisszio.hu/abba-symphony-zempleni-fesztivalon/

Kultúrák közti dialógus a Szent Efrém Férfikarral

A Szent Efrém Férfikar két este is fellép a rangos fesztiválon: augusztus 18-án Baskón, a görögkatolikus templomban a Bizánc zenei öröksége c. műsoruk szólal meg, 19-én pedig Sárospatakon a Vártemplomban Konstantia Gourzi: Paharión c. művének ősbemutatóján lépnek fel.

„A Paharión – a Vörös Angyal a Las Huelgas kertjében, a keleti és nyugati liturgikus hagyomány és a 21.századi kortárs zene hangzásának tradicionális  és modern hangszerekkel előadott kombinációja… A Paharión „hangangyal-kompozícióhoz” Alexander Polzin szobra szolgált inspirációként…” – írja a zeneszerző. A Szent Efrém Férfikar mellett többek között Vassilis Agrokostas zsoltárénekes is közreműködik, s az estet megtiszteli jelenlétével a zeneszerző is…

A 15 éves Szent Efrém Férfikar művészeti vezetőjével, Bubnó Tamással készült kétrészes interjúnk itt hallgatható meg: http://ujmisszio.hu/bizanci-zene-es-bartokiadak-1/

ABBA-sztori, klasszikus köntösben

Többszöresen is különleges élmény lehet az ABBA Symphony koncert, amely nemcsak a popdallamok klasszikus feldolgozását kínálja, hanem a svéd zenekar pályájának bemutatását is.

A rock-bandák és a komolyzenészek találkozása nem új keletű: az elsők között tartjuk számon 1969-ből a Deep Purple és az angol Királyi Filharmonikusok közös koncertjét, melyet követően egyre több együttes élt a szimfonikus zene adta lehetőségekkel. (Nemrég Miskolcon a Hooligans zenélt együtt a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, melynek két számában a Fráter György Katolikus Gimnázium kórusa is közreműködött. Ennek felvétele itt látható:  hooligans_frater_miskolciszimfi ) De másik ,,irányzatként” egyre több komolyzenét játszó zenekar vállalkozik arra, hogy a rock-alap teljes mellőzésével, szimfonikus hangszerelésben szólaltatja meg a könnyűzenét.

Az ABBA zenészeire mindig is jellemző volt, hogy szimfonikus backgroundokkal éltek. Ez a tény és az együttes mai napig töretlen népszerűsége motiválhatta az ABBA Symphony megszületésé A  mű összeállítója, hangszerelője Ott Rezső zeneszerző a szervezők felkérésére a teljes ABBA diszkográfiát feldolgozta: több, mint harminc sláger – köztük a Mamma Mia, az S.O.S., a Dancing Queen stb. – népszerű dallamai csendülnek fel új hangszerelésben.

Ám a koncert több, mint ,,egyszerű” slágeregyveleg: a szimfónia négy tételben ugyanis az ABBA életútját is feldolgozza. A Kezdetek című rész az Eurovíziós győzelemhez vezető utat vázolja fel. Ezt követi az együttes tagjai között szövődött kapcsolatokról szóló Szerelem és szakítás tétele. A Scherzo a turnék és koncertek hangulatába vezet be, míg a záró – ABBA Forever – tételben a legnagyobb slágerekkel a disco korszak világát idézik meg.

A Tokaj fesztiválkatlanban augusztus 18-án, pénteken este 8 órától elevenedik meg a látványos, egész estés show-műsor, melyben közreműködnek a Singer Street szólistái, a Coincidance táncegyüttes, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság 150 fős kórusa és a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az est karmestere: Hollerung Gábor.

-mg-