Boldogasszony Anyánk ,,happyben”

Veretességet kioltó vidámság?

Csak néhány gondolat, mielőtt engedem ,,elszállni” a világhálón ezt a kisvideót. Ave Maria címmel adtak közös koncertet a miskolci Fráter György Gimnázium kórusai a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2018. február 26-án, s a műsorban elhangzott a Boldogasszony Anyánk című egyházi ének modern hangütésű feldolgozása, Kerek Gábor szerzeménye. Már az első hangoknál biztos voltam benne, hogy ez a mű megosztja a közönséget – bár itt a nagy taps egyértelmű sikert, elfogadást jelzett. (Folytatás a videó alatt)

Ám mégis azt gondoltam, hogy – elsősorban az idősebb korosztály – majd hangot ad felháborodásának, mi szerint ez a zene nagyon nem illik a régi, gyönyörű, patetikus egyházi énekünk szövegéhez, amely Kölcsey Himnusza előtt gyakorlatilag a katolikus magyarság néphimnusza volt. Ám az elsőként megkérdezett 70-es nagyszülő házaspárnak kifejezetten tetszett a darab. Egy ötvenes apuka azonban így nyilatkozott: ,,Nekem nem jött be. Hogy nézne ki a Himnusz, ha ilyen stílusban átdolgoznák?!” Egy lány az énnekarból hasonlóan vélekedett, elmondta, hogy az elején éppen a szöveg miatt idegesítette a mű, de végül a zene miatt megszerette… Majd egy fiú a nézőtérről: ,,Egészen jó lenne, vidám volt, meg minden, csak ne ehhez a szöveghez írodott volna. A dallammal semmi gond, az elsőre is szerethető. És persze az előadás is profi volt…” Egy atya: ,,a koncerten tetszett, de például templomban nehezen tudnám elképzelni…”
Magam is a bizonytalankodók táborát erősítem: jó kis zene, csak más szöveghez illene… Persze ha visszagondolunk az olimpiák sokszínű ,,himnuszfelhozatalára”, kiderül, hogy igazából több a lelkesítő, induló jellegű, mint amilyen a mi mélabús, szívig ható nemzeti imánk…  De a Boldogasszony Anyánk is inkább fennkölt, fájdalmas könyörgés, aggódás a hazáért, aminek a veretességét kioltja ez a vidám hangvétel. Végül is felfogható izgalmas zenei kísérletnek, melynek eredményét lesz, aki elfogadja, s lesz, aki elutasítja… Kíváncsian várjuk az Önök véleményét is… 🙂 D. K.

Kapcsolódó videó: Fráter induló a koncertről IDE KATTINTVA
Caccini: Ave Maria – Fráter Schola Viridis IDE KATTINTVA

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)