Cinegék a szószékben

Imádkoztak a fiókákért

Egy kék cinege pár fészkelt az Anglia dél-nyugati részén található Devon megyei Becket Szent Tamás-templom pulpitusába, ezért két hétig nem szóltak a harangok, elnémult az orgona, és a – lerövidített – istentiszteleteken kívül látogatók sem mehettek be. A karbantartó lett figyelmes arra, hogy a díszes állvány körül madarak röpködnek, s amikor bekukucskált a résen, meglátta a nyolc tátogó fiókát. A közösség tagjai minden istentisztelet végén imádkoztak értük.

Sokan aggódtak, hogyan tudnak majd kijutni az épületből, de Colin Sargent hivatásos fotós, aki lefényképezte a madarakat, elmondta a médiának is, hogy a felcseperedett cinegék biztonságban hagyták el a templomot: egy kis emberi segítséggel kirepültek a nyitott ablakon.

A britek vörös könyve

Nagy-Britanniában egyébként nemrég jelent meg az első ,,vörös könyv”, mely szerint kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt. Az emlősök védelmével foglalkozó egyesület tanulmánya szerint mindez a klímaváltozás, az élőhely elvesztése, a kártevő irtók és a betegségek számlájára írható. Ám vannak olyan fajok is, amelyeknek mind a populációja, mind az elterjedtsége nőtt, ilyen a vidra, a nyuszt, a menyét, a borz, a gímszarvas, az őz és a vaddisznó.
A kutatók a súlyosan veszélyeztetett kategóriába három fajt soroltak: a vadmacskát, a közönséges denevért és a házi patkányt. A veszélyeztetettek közé került a vörös mókus, a hód és kószapocok és a szürke hosszúfülű denevér, míg sebezhetőnek ítélték meg a sünt, a mogyorós pelét, az orkney-i pockot, a közönséges kései denevért és a nyugati piszedenevért. A tanulmány adatai kiindulópontot jelenthetnek a vadvédelmi intézkedések kidolgozásához.

Hazánkban ámuldozó angolok 

Ennek fényében különösen örülhetünk, hogy hazánkban ilyen probléma (még) nincs. Mint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság biológusa mesélte, Angliából folyamatosan érkeznek lelkes amatőr vagy profi biológus kutatók, akiknek óriási élmény ellátogatni akár az ITT LÁTHATÓ Denevérkolóniák Isten házaiban című videónk helyszínére, ahol csak ámulnak, hogy pl. egyetlen templomban (Viszlón) olyan denevérpopuláció él, mely fajra és egyedre is több, mint egész Nagy-Britanniában. Igazán büszkék lehetünk erre a ,,hungarikumra” is: kötelességünk óvni, védeni őket!

Kapcsolódó videó: A fényszennyezés ,,elrejti” a Teremtőt IDE KATTINTVA

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)