Zöldítsük vissza a földünket! 

Faültetésre hív a Görögkatolikus Metropólia

Isten a kert közepébe helyezte az embert, hogy művelje és őrizze azt. Ma már kétségtelen jelei mutatkoznak annak, hogy nem őriztük meg a ránk bízott földet: ahelyett, hogy műveltük volna, kizsákmányoltuk. Tönkretettük Istentől kapott gyönyörű ajándékunkat. Egyre többen mondják, hogy ez már helyrehozhatatlan, a folyamat visszafordíthatatlan. Sajnos nem kizárt, hogy igazuk van a tudósoknak, ám hiszünk abban, hogy a mindenható Teremtő világában minden helyrehozható. Nekünk tehát mindent meg kell tennünk azért, hogy ezen a téren is a Teremtő munkatársaivá legyünk.

Archív fotónkon: Faültetés az edelényi görögkatolikus iskolában
Fotó: Dobos Klára/Új Misszió

Segítsünk a földnek újra visszanyerni Istentől kapott szép arcát! Az egyik lehetőség erre, hogy ÜLTESSÜNK FÁT!
Minden magyar görögkatolikus –  illetve valójában nem csak görögkatolikus, hanem minden jó szándékú embertársunk –, családjával vagy egyénileg ültessen egy-egy fát! Vagy akár többet is!
A görögkatolikus faültetés október 1-jén, az Istenszülő oltalma ünnepén kezdődik és egészen jövő év mennybemenetel ünnepéig (május 21.) tart.
Szeretnénk aztán virtuálisan össze is gyűjteni ezeket a fákat. Mindenkit arra kérünk, buzdítunk, hogy saját környezetében, háza előtt, udvarában, kertjében, ahol csak lehetősége van, ültessen el egy fát (vagy többet). És ha már elültette, jelezze a gorogkatolikus.hu címen októbertől induló felületen! Csak a települést kell megjelölni. Ezzel a jelzéssel megjelenik egy fa a honlapon látható, egyre zöldülő Magyarország térképen is. Ha több jelenik meg egy faluban, városban, akkor dúsul az a hely. Zöldítsük be minél jobban ezt a játéktérképet, aminek eredményeképpen a valóságban is mind zöldebb, élőbb, frissebb lesz újra az országunk. A tenger cseppekből áll össze, az erdő egy-egy fából, földünk megmentése a jó szándékú emberek egy-egy cselekedete nyomán. Egyenként kevesek vagyunk, együtt azonban az egész földet megmenthetjük. Persze, csak Isten segítségével. Kérjük tehát az ő áldását e jóra törekvésünkre! Aki pedig valamiért nem tud fát ültetni, mondjon el egy imát faültető testvéreiért!

A programhoz Paróczi Tamás okl. kertépítő és zöldfelület-fenntartó szakmérnök néhány tippet is ad, ezek közül néhány:
– Hazánkban a faiskoláinkban kapható díszfák, és örökzöldek többnyire a hazai klímának megfelelőek, de a fagytűrő képességre figyeljünk.
– Egy kis tápanyag kerüljön mindig a gödör aljára.
– Vigyázzunk, hogy ha utcán ültetünk fát, nehogy megsértsük a talajban lévő vezetékeket.
– Az ültetést követő évben különös gondunk legyen az öntözésre. Ezt követően aszályos időben heti 1 vödör vizet öntsünk a fáinkhoz. Az örökzöldek télen is párologtatnak, így száraz, csapadékszegény téli hónapban is célszerű egy vödör vizet önteni az örökzöld tövére, fagymentes napon.
Ma már sok fórum van, ahol megismerhetjük a kiválasztott fa igényeit és tulajdonságait –, vásárlás és ültetés előtt tegyük ezt meg!
Faültetéssel tudunk tenni a hőség ellen, a szépségért, a madarakért, gyerekeinkért, a jó levegőért, lelkünk szépítésért, szeretett hazánkért, nem utolsó sorban Isten országáért…
Forrás: Görögkatolikus Metropólia

Olvasásra ajánljuk: Gyökeres kötődések – Pécs, havi-hegyi mandulafa ITT

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.