Szív-búcsúk Mezőkövesden

REPRÓ-rovat
Régen azt mondták: a fürdőbe megyünk 

1923 óta töretlen hagyománnyal rendelkezik a mezőkövesdi Jézus Szíve-búcsú. A lelki tartalom mellett színpompás ez az egyházi ünnep: népviseletbe öltözött résztvevők vonulnak az ünnepi szentmise végén körmenetben.

Mi először 1990-ben számoltunk be az eseményről, ebből az írásból idézünk néhány mondatot:

,,…Rozsnyóról jöttünk. Itt voltunk minden évben. Régebben persze azt kellett mondani, hogy a Zsóryba, a fürdőbe megyünk, de szerencsére ma már nagyobb a szabadság… Ennyien – mesélik a régi búcsújárók – még nem voltak egy esztendőben sem. Most sokan, sok helyről érkeztek együtt ünnepelni Jézus Legszentebb Szívét. A legtávolabbról azonban minden valószínűség szerint Antonio Mattiazzo, a paduai érsek érkezett Paskai László bíboros meghívására, aki szentbeszédében így fogalmazott:
– A legutóbbi szívbúcsú óta nagyon sok változás történt hazánkban politikai, gazdasági téren, s az egyház életében is. … A hívő politikus ezekben az eseményekben észreveszi Isten jelenlétét is. … Egyházunk, népünk sorsa jó irányba változik, mégpedig békésen, rendezetten, a legkulturáltabb formában a körülöttünk lévő országokhoz viszonyatva. Legyen ezért ez a szívbúcsú hálaadás… (1990)

És 2016-ból Ternyák Csaba egri érsek két mondata:

– Jézus Szívének dobbanása olyan ütemet ad, amelyre szeretnénk a mi szívünket is ráhangolni. Azért jöttünk Hozzá, mert Tőle, a szeretet legnagyobb mesterétől szeretnénk tanulni jobban szeretni…

Dobos Klára

– 2017-ben június 25-én tartották a Szív-búcsút, s az ünnepi szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be.
A 95. alkalommal, 2018. június 10-én a főcelebráns Fábry Kornél atya, a 2020-as budapesti Eucharisztikus Kongresszus előkészítő bizottságának főtitkára volt.
A 100. Szív-búcsú 2022. június 26-án volt, P. Vízi Elemér jezsuita provinciális főcelebrálásával. Videónk a körmenetről ITT 

– Jézus Szíve Litánia IDE KATTINTVA

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)