Szív-búcsú Mezőkövesden – 2017. június 25.

REPRÓ-rovat – Régen azt mondták: a fürdőbe megyünk 

1923 óta töretlen hagyománnyal rendelkezik a mezőkövesdi Jézus Szíve-búcsú. A lelki tartalom mellett színpompás ez az egyházi ünnep: népviseletbe öltözött résztvevők vonulnak az ünnepi szentmise végén körmenetben. Idén június 25-én, vasárnap 10 órakor kezdődik a Szív-búcsú, s az ünnepi szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatja be.

Mi először 27 éve számoltunk be az eseményről, ebből idézünk vissza néhány mondatot:

27 éve írtuk:

,,Rozsnyóról jöttünk. Itt voltunk minden évben. Régebben persze azt kellett mondani, hogy a fürdőbe megyünk, de szerencsére ma már nagyobb a szabadság… Ennyien (mesélik a régi búcsújárók) még nem voltak egy esztendőben sem. Most sokan, sok helyről érkeztek együtt ünnepelni Jézus Legszentebb Szívét. A legtávolabbról azonban minden valószínűség szerint Antonio Mattiazzo, a paduai érsek érkezett Paskai László bíboros meghívására, aki szentbeszédében így fogalmazott:

– A legutóbbi szívbúcsú óta nagyon sok változás történt hazánkban politikai, gazdasági téren, s az egyház életében is. … A hívő politikus ezekben az eseményekben észreveszi Isten jelenlétét is. … Egyházunk, népünk sorsa jó irányba változik, mégpedig békésen, rendezetten, a legkulturáltabb formában a körülöttünk lévő országokhoz viszonyatva. Legyen ezért ez a szívbúcsú hálaadás… (1990)

És 2016-ből Ternyák Csaba egri érsek két mondata:

– Jézus Szívének dobbanása olyan ütemet ad, amelyre szeretnénk a mi szívünket is ráhangolni. Azért jöttünk Hozzá, mert Tőle, a szeretet legnagyobb mesterétől szeretnénk tanulni jobban szeretni…

Dobos Klára