Legyen példa: védőszent a településnek

Edelény, Szent II. János Pál pápa oltalmában

,,Szent II. János Pál pápa, városunk védőszentje, könyörögj érettünk!” 

Edelénynek augusztus 20. óta védőszentje van, a képviselő-testület augusztus 5-i döntése megvalósulásaként: nemzeti ünnepünkön Szent II. János Pál pápa oltalmába ajánlotta a várost Ternyák Csaba egri érsek. Hazánkban – ilyen tudatosan és hangsúlyosan – Edelényben az elsők között valósult meg ez a szép gondolat, de jó ötletet nem szégyen átvenni, hátha példaadó lesz más települések számára is.

Szent II. János Pál pápa oltalmába ajánlotta Edelényt az augusztus 20-i ünnepi szentmise keretében Ternyák Csaba egri érsek. A Jézus Szíve templomban tartott eseményen részt vett egy népes lengyel delegáció is – többek között a testvérvárosból, Siewierzből is többen érkeztek.
Molnár Oszkár polgármester a Szent István Televízió kérdésére elmondta: tőle származik az ötlet, hogy városuknak legyen védőszentje, s ez három hónapja fogalmazódott meg benne, Lengyelországban, egy szentmise alatt. Azóta Kelemen István plébánossal együtt sokat dolgoztak azon, hogy ez az ünnep létrejöhessen. S bár akad néhány település hazánkban, melynek van (nem feltétlenül a templomhoz kötődő, hanem tudatosan választott)  védőszentje, de remélik, szép, hangsúlyos ünnepükkel ők is példát adnak, buzdítanak másokat, hogy ajánlják fel egy-egy szentnek lakóhelyüket abban a reményben is, hogy a szent élete hatással lesz az ott élők lelkiségére.
Ternyák Csaba érsek megköszönte a magyar és a lengyel nemzet kapcsolatát erősítő szép adományt. Beszédében kiemelte, hogy ez az augusztus 20-a itt, Edelényben túlmutat a nemzeti ünnep keretein, hiszen Szent II. János Pál oltalmába ajánlják a várost. Visszaemlékezett, hogy 1991-es látogatása alkalmával – ahol kísérőjeként ott lehetett minden helyszínen – örömmel tapasztalta meg, milyen tisztelet övezte a szentatyát. S egy kicsit ez a nap is olyan, mint egy igazi pápalátogatás.
,,Szent II. János Pál pápa, városunk védőszentje, könyörögj érettünk!” Ez a fohász áll magyarul és lengyelül a templomba került új szobor talapzatán, melyet az esemény záróakkordjaként Ternyák Csaba érsek és Jakob Gil Wadovice plébánosa áldott meg azzal a vérereklyével együtt, melyet Stanislaw Dziwis bíboros (a pápa egykori titkára) ajándékozott a városnak. A lengyel atya a jelenlévőknek üzenetként hagyta a szent pápának azt a tanítását, mely szerint az ember és a család az alapvető út az Isten felé.
Fotó: Kondás Csaba

Szeretettel ajánljuk videóinkat: A czestochowai Madonnánál ITT
A pápa és a gróf a kiengesztelődésért ITT

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.