Megbízható élettér szükséges!

Kocsis Fülöp az Európai Néppárt konferenciáján

 

– Az elvándorlásra bátorítás, a munkaerőnek, az értelmiségieknek Európába invitálása gyakorlatilag megfosztja Szíriát a jövőjétől, a háborútól egyébként is meggyötört országot végképp kivérezteti – hangsúlyozta Kocsis Fülöp érsek-metropolita, aki kétszer is járt a Közel-Keleten, s személyes kapcsolatot tart több ottani emberrel. 

 

Szavai a Miniszterelnökség, az Európai Parlament Európai Néppárt Frakciója és a Konrad Adenauer Alapítvány közös konferenciáján hangzottak el szeptember 17-én, Budapesten ,,A Vallásszabadság és fejlesztési együttműködés a menekültkérdés megoldása érdekében” címmel.

A rendezvény fő szervezője Hölvényi György európai parlamenti képviselő volt, az EPP frakció vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnöke. A képviselő az elmúlt években gyakran járt a Közel-Keleten és más, keresztényüldözés miatt szenvedő országban, s évek óta elkötelezett híve annak, hogy nemzetközi segélyezések és támogatások mellett valós megoldások szülessenek ezekben a háború sújtotta területeken. A mostani találkozó célja is az volt, hogy főként magyar és német szervezetek megvitassák a helyzetet és a lehetséges megoldásokat. A nap során számos előadás hangzott el, és annak összegzését kerekasztal beszélgetésben foglalták össze.
Az egyik fölkért előadó Kocsis Fülöp érsek-metropolita volt, akit egészen más kép fogadott Szíriában idei látogatásakor, mint tavaly. 2017-ben még katonai ellenőrzőpontok és közelben zajló hadműveletek nehezítették az utazást, ágyúk és rakéták hangját lehetett hallani, 2018 nyarán pedig Damaszkuszban már élet volt az utcákon, kinyitottak a boltok, a kávézók. Ugyanakkor az emberek szeméből szomorúság, szorongás és kimerültség sugárzott. Egy Damaszkuszban szolgáló görögkatolikus pap szavait idézte: „Úgy érezzük magunkat, mint akit fejbe vágtak és elvesztette az eszméletét. Most ébredezünk, de zúg a fejünk, és nem akarjuk elhinni, ami történt. De ami a legfájdalmasabb, hogy Nyugat mind a mai napig támogatja azokat az erőket, amelyek tönkretették az életünket.”
A szíriai élményei, ott élőkkel való beszélgetései alapján a következőt fogalmazta meg a görögkatolikus főpásztor: nem lehet más célunk, minthogy megbízható életteret biztosítsunk azoknak, akik otthon maradtak, és reményteli lehetőséget azoknak, akik hajlandók arra, hogy hazatérjenek.
Reményik Sándort idézve utalt arra, hogy mi, magyarok saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy a jövő építésének két alappillére a templom és az iskola. Értelemszerűen, ha azt akarjuk, hogy a szíriaiak otthon maradjanak, hogy az eltávozók visszatérjenek, akkor a templomaikat és az iskoláikat kell helyreállítanunk. Annál is inkább, mert a keresztény iskolák mindig nyitva álltak a muszlim gyerekek előtt is, így ezek az intézmények nemcsak az oktatás, hanem a társadalmi megbékélés és párbeszéd helyei és eszközei is.
Befejezésül még egy fontos igazságot mondott ki Fülöp érsek: a békeépítés köntösébe öltöztetve a nyugati nagyhatalmaknak nem volna szabad rákényszeríteni az eltérő kultúrájú országokra a saját, kiüresedett és zavaros ideológiájukat.
Az igazi emberség, a valós segítség alapja a tisztelet és megbecsülés. Márpedig Szíria megérdemli a megbecsülést és tiszteletet – zárta szavait a főpásztor.

Forrás: www.gorogkatolikus.hu

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

Kapcsolódó videó: Közel van Szíria – Kocsis Fülöp érsek metropolita beszél a 2018-as útjáról