LENGYEL–MAGYAR: Kegyképkoronázás, fesztivállal

Czestochowa ,,Fekete Máriája” és keresztény ifjai 

Ebben az évben emlékezünk meg arról, hogy Lengyelországban 300 éve XI. Kelemen pápa megkoronáztatta a czestochowai pálos kolostorban lévő Fekete Madonna kegyképét. A kép nem csak a lengyelek számára fontos jelkép, hanem a magyar-lengyel kapcsolatokban is lényeges kötelék.

FOTÓALBUMOK A FACEBOOKON:

https://www.facebook.fotoalbum az ifjúsági találkozóról

https://www.facebook.fotoalbum a czestochowai kegykép-másolat megkoronázásáról

2011-ben a czestochowai pálosok a magyar népnek ajándékozták a Czestochowai Fekete Madonna-kép hiteles másolatát, melyet azon év június 30-án fogadtak Budapesten, majd körmenettel kísérve érkezett végleges helyére, a Szent István Bazilikába, államalapító királyunk Szent Jobbjához. Az eredeti kép megkoronázásának 300. évfordulója alkalmából – 2017. június 30-án – Erdő Péter bíboros keze által a kegyképmásolatra is korona került.
A szentmise után a Bazilika előtti téren a lengyel-magyar keresztény ifjúsági fesztiválon több lengyel csoport mutatkozott be zenével, tánccal, tanúságtétellel – köztük a czestochowai kolostorhoz tartozó ifjúsági csoportok képviselői, de fellépett Csiszér László és együttese is.
Az esemény fővédnökei Dr. Kövér László Házelnök és Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke voltak. Az ifjúsági találkozó szervezőinek – Fiatalok a keresztény Európáért  – célja az volt, hogy erősítsék a két ország fiataljai közötti élő, aktív kapcsolatot – ezzel együtt az európai kereszténységet –, s hogy továbbra is fenntartsuk a két nemzet közötti évszázadok óta tartó erős barátságot.

Kapcsolódó videó: Kegyképkoronázás – czestochowai ének IDE KATTINTVA 

HAMAROSAN TOVÁBBI VIDEÓK IS FELKERÜLNEK AZ  ESEMÉNYRŐL AZ OLDALRA