Kodály Zoltán: Miatyánk – kétféleképpen

 A Kodály szakmai nap koncertjéről

Kodály Zoltán: Esti dal IDE KATTINTVA – A Kodály Zoltán szakmai nap ünnepi hangversenyén a Fráter kórus, a Fráter Schola Viridis és a Fazekas kórus közös előadása, vezényel: Regős Zsolt.

Ugye tudjuk, hogy Kodály mélyen hívő, vallásos ember volt, rengeteg egyházi műve van, és egész magatartásával sugározta az istenhitet! – hívta fel a kórustagok figyelmét a Kodály szakmai nap nyílt próbájának kezdetén Regős Zsolt karnagy a miskolci Fráter gimnáziumban (2017. nov. 17.).

A próbát a Miatyánkkal kezdték, s mielőtt elénekelték volna, el is olvasták, értelmézték a szövegét.
,,Boldog Isten, Miatyánk a menyekben, Csupa szív vagy, csak te bírjad, valamint a mennyet, azonkép a földet, hegyet, halmot, berket, s valamennyi lelket. Adj búzát, adj békét, semmi bajba ne vigyél, ha nap süt, ha fúj a szél, legyen tied, aki él…”  ,,Legyen tied, aki él” – azaz térjenek meg az emberek… Kodály Zoltán ezt is nagyon fontosnak tartotta, munkásságát pedig annak az általa megfogalmazott mottónak szentelte, hogy ,,Legyen a zene mindenkié!” A néptanító-zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett szakmai nap koncerttel zárult, ahol az említett Miatyánk kétféleképpen is elhangzott: Az első – egy szerzetes, P. Szabó Dénes szövegével – a Regős Zsolt vezette Fráter kórus, a másik pedig az iskola kisebbjeiből álló kórus, a Váraljai Réka irányította Fráter Schola Viridis előadásában.

Beszélgetés a kodályi örökségről a szakmai nap előadójával IDE KATTINTVA
Fotóalbum a rendezvényről a facebookon IDE KATTINTVA

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

Kodály Zoltán: Esti dal – operettszínházi stúdiósok előadásában ITT