Keresztény iskolai ,,ki mit tud”

FELVIDÉK: Kassa

Művészi tehetségek egyházi iskolákból 

Az egyházi iskolák művészeti tevékenységének bemutatkozási lehetőséget biztosító találkozót immár ötödik alkalommal rendezte meg a kassai Szent Cyril és Metód Katolikus Pedagógiai Szakközépiskola április 26–27-én. A nemzetközi rendezvényen szlovák, magyar és cseh iskolák vettek részt. Nem egy intézmény diákjai már a korábbi találkozókon is szerepeltek, s örömmel mentek el ismét a kassaiak meghívására, de az új ,,vendégeket” is szeretettel fogadták a házigazdák.

Mint a szervezők írták az iskolákhoz küldött meghívólevélben: – Nem versenyről van szó, a lényeg a különböző helyekről érkező tanárok és diákok találkozása, ismerkedése, tapasztalatok szerzése – a közös ünneplés. A komunikáció nem lehet probléma, hiszen nagyon sok diákunk olyan településről származik, ahol folyamatosan beszélnek magyarul, a magyar nyelv sokak számára anyanyelvnek számít.

Kedves gesztusként a magyarul beszélő szlovákiai segítők karszalagot viseltek, nemzeti színeinkkel, ,,Beszélünk magyarul” felirattal. A magyar diákok – akik katolikus és református intézményekből – többek között Nyíregyházáról, Miskolcról – érkeztek, előszeretettel meg is szólították őket, s kellemes beszélgetések alakultak: mindkét ,,oldali” magyar fiatalságot erősíti a sok facebook-bejelölés, ami esélyt jelent a kapcsolattartásra, egymásra való odafigyelésre.

A jelentkezők zenei, dramatikus és tánc kategóriában mutatkozhattak be – a szervezők kérték, hogy ezek kiválasztása keresztény szellemben történjék. A szerepléseket zsűri értékelte. A legjobbak jutalma a gálán való fellépési lehetőség volt, de az azok közül is kiemelkedők külön elismerésben is részesültek – az emléklap mellett egy szép faplakettet is kaptak, melynek faragása ötletesen jeleníti meg fesztivál lelki-művészi tartalmát. (dk)