(Lézer)Jelenések Sajóbábonyban – 2017. augusztus 19.

Lézershow Miatyánkkal, történelemmel

A Fényszínház a Jelenések című lézeráhítatát legközelebb augusztus 19-én, este 9 órától Sajóbábonyban mutatja be a Rendezvények Háza hátsó udvarában (Szabadság út 1.) A Miatyánk-feldolgozást is tartalmazó ,,Jelenések” rész után az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódóan egy magyar történelmi lézershow-t láthat a közönség. Helyszín: Sajóbábony, Rendezvények Háza (hátsó udvar) –A belépés díjtalan. 

A Jelenések premierje 2013 októberében a miskolci Szent Anna-templomban volt, melyről lapunkban is breszámoltunk. Szarvas Péter esperes, plébános így nyilatkozott: „Sokan jelezték, akik ott voltak, hogy nagyon tetszett nekik az előadás. A különleges hatású fény és hangtechnika segítette a mondanivaló mélyebb megértését. Az előadást megelőzően, a szervezés alatt próbáltam elképzelni, hogyan is ,,működik” majd ez a templomunkban, de az elképzeléseim meg se közelítették magát az előadást. Amikor a fény átölelt, úgy éreztem maga az Isten ölel át. Átjárja egész lényemet. Ehhez a mondanivaló, az elmélkedés, a megélt valós élettörténet és a zene nagy segítség volt…”

A fény az emberi történelem során mindig óriás erejű szakrális szimbólum volt. A Fényszínház ezt a műsort eredendően templomi környezethez készítette. A miskolci premier után előadták többek között Budapesten a Rózsafüzér Királynéja-templomban, vagy Hercegszántón, Európa legmagasabb Mária szobránál, a Vodica-Máriakert kegyhelyen is.

Az alkotók így vallanak a Jelenések című előadásról: ,,Hisszük, hogy a fény jelenléte a templomban különös erővel szimbolizálja mindazokat a dolgokat, melyekkel jobbá és szebbé tehetjük magunk és mások életét. Az ima jelképezi a szeretet fényét, mely a legcudarabb élethelyzetekben is erőt és támaszt nyújt a léleknek. Előadásunkban korunk nyelvén, multimédiás és lézeres eszközökkel dolgozzuk fel az egyik legrégebbi imát, a Miatyánkot egy nagymama élettörténetén keresztül… Lézergrafikáinkat Simon András grafikusművész teszi feledhetetlenné, aki évtizedek óta elismert egyházi alkotó. Különleges vonalvezetésű grafikáit látványosan emeli ki a lézerfény textúrája. Az előadás forgatókönyv írója és rendezője Csömör Hermina, aki a Fényszínház alapítójaként és a Goldlaser évtizedes alkotójaként már régóta álmodott arról, hogy a lézerfényt templomban és szakrális helyszíneken is szerepeltesse. A keresztény világ legismertebb imája a Miatyánk. Újkori feldolgozásában törekedtünk a szeretet szimbólumainak legszebb megfogalmazására: zenével, álló és mozgóképekkel, lézerjelenésekkel, az ima érzelmeinek bensőséges hangulatával…”

Kapcsolódó videó (Hallelujah – St. Martin):  http://ujmisszio.hu/hallelujah-lezerfenyben-st-martinnal/