Guinnes rekord – gospellel

Húszezres hazai kórus 

(Kisvideónk illusztráció az eseményhez: egy igazi country-gospel a miskolci Fráter kórus előadásában 🙂 – Vezényel: Regős Zsolt)

Guinness rekordra is számíthatunk a 2020-as budapesti Eucharisztikus világkongresszuson: 20 ezer ember énekel majd együtt… Izgalmas, hogy mi minden beleférhet egy ilyen felemelő rendezvénybe, ahol az Oltáriszentségben közöttünk élő Jézus Krisztust ünnepeljük… Ráadásul nagy ugrást vállalnak a szervezők a korábbi rekorderszámhoz képest…

– 2015-ben a Fülöp-szigeteki Quezonban 8688 gospel énekes dalolt együtt… Azt azért fontos elmondani, hogy ez a rekord sokkal inkább eszköz, mintsem cél. Egy egész társadalmat összefogó siker összeköti az embereket, formálja az egymás iránti tiszteletet.

Egy olimpiai magyar aranyéremnek minden honfitársunk szívből tud örülni. Ennek a guinnes rekordnak nem csak kívülállóként örülnek majd nagyon sokan, hanem részesei lehetnek a közös sikernek, guinness rekorderekké válhatnak, ami akár a jövőre is erőt, biztatást adhat nekik… – mondja Rück Zsolt, a szervező Örömteli Magyarország Alapítvány kuratóriumi elnöke.

(A teljes interjú az Új Misszió márciusi számában olvasható, de honlapunkon is vissza-visszatérünk majd az eseményre.)

A GOSPELRŐL…

A gospel, mint zenei műfaj, az evangéliumi tanítások és történetek érzelemtől átfűtött formában történő, előképzettség nélkül is érthető előadása.

E vallásos dalforma egyik típusa az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék lakta kerületeiben felállított utcai templomokban jött létre. Az első gospelszerző Thomas A. Dorsey egykori jazz-zongorista volt, aki az 1920-as évek közepén a chicagói Pilgrim Baptist Church számára írt híressé vált gospeleket (pl. Precious Lord). Ezekben a hagyományos néger vallásos zenét a jazz szvingelő ritmikájával, a boogie-woogie és a blues elemeivel ötvözte és igazította őket a kor zenei igényeihez.

A gospel zene másik ága az un. fehér, vagy kortárs keresztény könnyűzene. Ez az 1920-as évek közepén alakult ki, szintén Amerikában. Bibliával házaló könyvügynökök szívesen alkalmaztak énekegyütteseket a Biblia, illetve az abban leírtak népszerűsítésére. Ehhez a country zene elemeit vették alapul. Közülük a legismertebb a Gospel boogie című dal lett.

A ,,húszezres kórusba” a regisztráció IDE KATTINTVA lehetséges

(Ez a program végül nem valósult meg a NEK-en)

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)