Halak a jelképek tengerében

,,…emberek halászává teszlek benneteket”

A hal szimbólum összetetten kapcsolódik a kereszténységhez.

Egyrészt: ,,Amikor Jézus a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András – halászok lévén – épp hálót vetnek a vízbe. Jézus ezt mondta nekik: Gyertek, kövessetek, és emberek halászává teszlek benneteket.” (Mk 1,16-17) Azzal tehát, hogy emberek halászaivá tette Jézus az apostolokat, a megtért és megkeresztelt ember lett a hal motívuma.
Másrészt a halábrázolás az ókeresztények titkos jelképe volt, ugyanis a hal görögül IKHTHÜSZ, ami mozaikszóként így áll össze: Ieszousz Khrisztosz, Theou Üosz, azaz Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltó… A kereszt mellett így a hal nagyon erős jelkép: a kereszt a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi, a hal pedig a krisztuskövető közösséget, az Egyházat. Az ókeresztény kor síremlékein gyakori motívum a halat karmai közt tartó madár (általában sas), amely a mennybe ragadott lélekre utal.
Érdekes az ószövetségi alap is, ahol a Jónás prófétát elnyelő nagy hal az alvilág szimbóluma, a halban töltött három nap Krisztus halálának előképe, a hal gyomrából való csodás kiszabadulás pedig a Megváltó feltámadására utal.

,,Böjti étel” – ne csak böjtben!

Talán éppen mély keresztény szimbolitása miatt marad ki a böjti időszakban nem fogyasztható húsok sorából a hal. A magyarok egyébként nem igazán nagy halfogyasztók, pedig rendkívül egészséges ételről van szó. Teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek, bennük van az összes létszükségletet jelentő aminosav. A halhús vitaminban gazdag: tartalmaz A-, D-, B12-, B1- és B2-vitamint és még egy kevés E-vitamint is. Bőven tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor, vas). A tengeri halban jód is van, és omega-3 zsírsavak is, a szervezet nem tudja előállítani, pedig nélkülözhetetlenek számára.

Képünkön Pieter Norbert van Reysschoot A csodálatos halfogás című festménye

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

Kapcsolódó videó: A pisztrángtelepen – böjtről, Szent Antalról… IDE KATTINTVA

Kapcsolódó írás: Alázatos ,,hal testvérek” IDE KATTINTVA