Mindszenty bíboros tündöklő alakja

,,Istenünk, te Mindszenty József bíborost arra választottad ki, hogy az üldöztetés idején mindhalálig hűséges főpásztor legyen: az igazság és a szeretet tanúságtevője. Hívő néped örömére add meg, kérünk, hogy őt mielőbb Egyházunk szentjei között tisztelhessük. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.”

2019. február 13.-án a Szenttéavatási Kongregáció dekrétumban tette közzé Isten Szolgája Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek és Magyarország prímása hősies erényeinek elismerését. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek közleménye:
,,Nagy örömmel értesültünk róla, hogy Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten Szolgája, Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország prímása hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket.
Ezentúl tehát hivatalosan is tiszteletreméltónak nevezhetjük őt.

Fontos lépés ez a boldoggá avatás felé, hiszen most már az imameghallgatások és csodák felülvizsgálata kezdődik. Ennek pozitív eredménye megmutathatja, hogy Mindszenty bíboros személyére nemcsak úgy tekinthetünk, mint példaképünkre, hanem hathatós közbenjárásával támogatni is tud minket.
Hosszú évtizedek imádsága és munkája után különös kegyelem számunkra Egyházunk legfőbb hatóságának elismerése. Ezért hálás köszönetet mondunk a Szentatyának és tovább folytatjuk imádságunkat, hogy tiszteletreméltó elődünket, aki minden szenvedést vállalva, rettenthetetlen hűséggel szerette Istent, Egyházunkat és népünket, mielőbb a boldogok sorában ünnepelhessük.

(Képünkön Mindszenty József szobra plébánosságának helyszínén, Zalaegerszegen – Fotó: Mikita Gábor/Új Misszió)

Elismert életszentség

(Korábbi híradás) Százszázalékos szavazataránnyal ismerte el a Szenttéavatási Kongregáció teológus tanácsosokból álló különleges kongresszusa Mindszenty József bíboros életszentségét – mondta el Kovács Gergely posztulátor 2018. június 17-én a józsefvárosi plébániatemplomban tartott Mindszenty-mise keretében.
A testület június 14-én ülésezett Mindszenty bíboros ügyében. Kovács Gergely kiemelte: a pozitív döntéshez kétharmados többségre volt szükség, az egyöntetű állásfoglalás tehát nagy elismerése annak, hogy Mindszenty bíboros hősies fokon gyakorolta az erényeket. „Ez is bizonyítja, hogy alakja tündököl” – tette hozzá. Tájékoztatásából kiderült, hamarosan sor kerülhet a Szenttéavatási Kongregáció bíborosainak és püspökeinek rendes ülésére, ahol a teo­lóguskongresszus szakmai értékelésére alapozva fogalmazhatják meg azt a testületi véleményt, amelyet a kongregáció bíboros prefektusa terjeszt majd a Szentatya elé. Ferenc pápa ezután rendelheti el a hősies erénygyakorlásról szóló dekrétum kihirdetését, amelyet követően Isten Szolgáját Tiszteletreméltónak nevezhetjük. Ha elismerik a közbenjárására történt és egyházmegyei szinten már kivizsgált csodásnak tűnő gyógyulást is, akkor kerülhet sor a boldoggá avatásra.
Forrás: magyarhirlap.hu

Ő egy nagy lélek az Úr előtt – flamand nővér emlékezése IDE KATTINTVA
A hercegprímás életüzenete IDE KATTINTVA

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot ? –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.