FACEBOOK-KATEKÉZIS: Filozófiai kert

ÉRDEKESSÉGEK HAZÁNKBAN
A Filozófiai kert öt szellemi irányzat harmonikus együttélését ábrázolja. A Gellért-hegy nyugati oldalán található, csodálatos budapesti panorámával. Különlegessége a 2001-ben felavatott, bronzból és gránitból készült 8 alakos szoborcsoport, mely Wagner Nándor Japánban élt szobrász munkája. Egy körben áll Jézus Krisztus, Buddha, Lao-Ce, Ábrahám és Ehnaton, a középen elhelyezett, a közös istenséget jelképező gömböt nézik, mely az összekötő kapcsolatot szimbolizálja a vallások között. A háttérben még megjelenik Gandhi, Bódhidharma, és Assisi Szent Ferenc szobra is.
Az alkotó 1977-ben három példányban készítette el a szoborcsoportot, Budapest mellett New Yorknak és Tokiónak is ajándékozott egyet. Életének utolsó 15 évét ezzel töltötte, koncepciója az volt, hogy együtt helyezze el olyan személyiségek szobrát, akiknek léte és munkássága a mai napig sokak számára meghatározó.
A kert az augusztus 20-i ünnepségek egyik rendkívül hangulatos, kellemes helyszíne: a Panoráma Classical sorozatban komolyzenei művek hangzanak el, a közönség babzsákokon ülhet.

FACEBOOK-KATEKÉZIS. Egy nagyon tartalmas, értékes facebook egyházi csoportban picikét beledöngölgettek a betonba ezért a megosztásunkért. 🙁 Van benne átgondolkodnivaló igazságtartalom, érdemes beszélgetni róla. Ám ez az alkotás szimplán csak egy érdekesség, mely öt (egymásra veszélyt talán nem jelentő) szellemi irányzat harmonikus együttélését ábrázolja. Az alkotó olyan személyiségek szobrát állította egy csoportba, akiknek LÉTE ÉS MUNKÁSSÁGA A MAI NAPIG SOKAK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ.
A hozzászólásokból: ,,Egy körben áll Jézus Krisztus, Buddha, Lao-Ce, Ábrahám és Ehnaton, a középen elhelyezett, a közös istenséget jelképező fénylő gömböt nézik, mely szimbolizálva az összekötő kapcsolat a vallások között. A kör a világmindenséget, a gömb az Istent jelképezi.”… És ezt az Új Misszió teljesen helyénvalónak tartja?!! El kellene olvasni Erwin W. Lutzer: Krisztus és a többi isten könyvet. — ,,Megszaporodtak a megváltók! A plakátokról guruk mosolyognak a kirakatokban a New Age irodalom sikerkönyvei virítanak. A szellemi kínálat úgy megnőtt, hogy a káoszban legtöbben nem ismerik ki magukat. Sokan lemondanak a tájékozódásról és kijelentik: minden vallás, minden világnézet ugyanazt az istenséget közelíti meg más más oldalról… Nincs abszolút igazság, minden út jó annak aki járja.”… HÁT NEM!!!!! és ezt az Új Missziónak pontosan tudnia kellene.

Ezt a képet egy világi ember szoborta. ,,Filozófusokat” ábrázolt, pedig tudjuk, hogy csak átvitten voltak azok, vagy épp egyáltalán nem! Az emberek tartoznak ugyanazon Istenhez, de az emberek gondolatai szabadok! Minden embernek meg van adva a lehetőség, hogy az igaz Istent felismerje és Őt kövesse!

Új Misszió: … a pellengérre állítást kicsit túlzónak érzem, nem akartam én a megosztással semminek a mélyére mutatni. Elnézést kérek ezért, de nekem tetszik ez a találkozás, és még el is képzelem, ahogy ezek a világjobbító szándékú nagy gondolkodók nagyot beszélgetnek .? (Az a gömb-dolog nekem sem ,,barátom”, az alkotó gondolatait idéztem.) A megosztás másrészt meghívóként szolgált: mi nagyon élveztük ott tavaly az augusztus 20-i komolyzenei koncertet. Szóval nem érzem, hogy irtózatosan nagy bűnt követtem volna el a bejegyzéssel. Bevallom, nem mélyedtem el e filozófusok munkásságában (köszönöm, ha olvashatok arról, melyikük miért csak ,,áttétesen” filozofus.) Természetesen nagyon komolyan veszem/vesszük a lapnál is a vallást, katolikus egyházunkat, talán a korábbi megosztások alapján ezt nem kell bizonygatnom. Tisztelem az adminokat, örülök, hogy igyekeznek védeni vallásunkat, örömmel olvasom mindig a beszélgetéseket, sok ötletet merítek innen… (Csak találomra egy Lao-Ce idézet: Okos, aki érti az embereket; / aki önmagát érti: ihletett. / Hatalmas, aki másokat legyőz; / aki önmagát legyőzi: erős.)

Kedves Klára! nem vagyok sem adminisztrátora, sem moderátora a csoportnak, csupán egy tag; tehát csak a magam nevében mondom: ne eméssze magát a magyarázkodással, hisz nem követett el szentségtörést a lapban megjelent bejegyzéssel…

Erőlködik a Sátán kívülről is, belülről is, de elég olvasni a Bibliát és elhinni Jézus szavait. Elég megbízni a Szentlélekben, aki sosem vezet az Egyház ellen. Ima, ima és ima , hogy ezt meg tudjuk tenni.

Új Misszió: Szerintem a sátán nem itt rombol… A MEGJELENÍTETT vallások távol állnak egymástól, s tőlünk is. Jellemzően kultúrafüggőek. Ha azon a vidéken születik, ahol mondjuk a buddhizmus az uralkodó vallás, kicsi az esélye, hogy Ön se azt a vallást követné. Ráadásul nem bántanak minket, keresztényeket, s A FÖLDI ÉLETRE VONATKOZÓ dolgok között talán nem is hirdetnek olyasmit, ami akár egy katolikus számára ne lenne elfogadható. Ennél a szoborcsoportnál a mi vallásunkban gondolkodva annyit látok gondnak, hogy a ,,mi” Krisztusunk maga is ,,istenség”, tehát A Gömb… ? Nem hiszem, hogy egy katolikust megzavarna, ha pl. Buddháról olvas valamit, azzal inkább csak szélesíti a látókörét. Nem testvérvallás, nemigen tér át egy katolikus buddhista hitre – s talán egy buddhistából sem lesz katolikus… Nem tudom, mi igazán a ,,dolgok mélye”, csak azt, hogy ,,a többi kegyelem”…

Sajnos a tapasztalatom azt mutatja – mivel már nyugdíjas vagyok, jó sok a tapasztalatom –, hogy még templomba járó katolikusnak is el kell mondani, hogy nem minden út visz az Atyához. Mert egyedül Jézus Krisztus mondta: ÉN VAGYOK AZ ÚT, AZ IGAZSÁG ÉS AZ ÉLET!!! Nem lehet embereket arra bátorítani , hogy nyugodtan válassz istent magadnak, mert kinek a pap kinek a papné!!! Erre kell mindenkit biztatni és igen, a többi kegyelem.

Ez szép gondolat, de ha minden vallás valóban ugyanahhoz az Istenhez tartana, akkor miért mondta Jézus, hogy: ,,Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet, senki sem juthat az Atyához, csak általam”? Akárhányszor ezt a témát felhozzák, mindig ez jut eszembe. Ha hiszek Jézusban és Jézusnak, akkor ezt a mondatát is elfogadom. 

Mindegyik Istenre néz. Hogy azután miként is látja – és látja-e igazából -, az más kérdés!
Ez legalább elgondolkodásra késztet: mégis lehet valami azon kívül, amit földi szemeimmel látok?

(Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot ? –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.)