,,Visszasugárzott” keresztény hagyomány

Húszéves a torontói Kalejdoszkóp

Az erdélyi származású, Kanadában élő Dancs Rózsa író, lapszerkesztő Miskolcon is tartott már könyvbemutatót, s ebből az alkalomból az általa kiadott Kalejdoszkóp folyóiratot is megismerhették az érdeklődők. Az irodalmi–kulturális kéthavi lap ebben az évben ünnepli megalapításának huszadik évfordulóját. A Kárpát-medencéből sok köszöntés szállt a tengerentúlra, többek között egy húsz köszöntőírást egybefűző gyűjtemény formájában is. Ennek részét képezik Dobos Marianne és Kabdebó Lóránt, valamint a jezsuita Sajgó Szabolcs költő alább közreadott sorai is.
Fotó – a miskolci könyvbemutatón – Dobos Klára/Új Misszió

***

…hogy látogatóban itthon járt a torontói magyar és angol nyelvű, kéthavonta megjelenő Kalejdoszkóp című újság szerkesztője, a valaha Erdélyben keserves sorsot megélt írónő, Telchné Dancs Rózsa, folyóirat-bemutatóra hívta az érdeklődőket Sajgó Szabolcs, a Párbeszéd Háza vezetője.
Ritkán láttunk itt ennyi embert. Vajon mi gyűjtött össze ilyen sokunkat, mi adhatja varázsos vonzását a szép küllemű folyóiratnak? Kapcsolatteremtés az óhaza, a Trianonnal szerteszakított Kárpát-medence és az Újvilág valahai menekültjei között. Mint felkért hozzászóló, magam éppen ennek a kapcsolatteremtő feladatnak a lényegét próbáltam magyarázni. Két ilyen folyóiratot ismerek: a Délvidéken megjelenő, Bata János szerkesztette Aracsot és a Torontóban a Telch-házaspár által szerkesztett Kalejdoszkópot. Mindkettő oda-vissza teljesít szolgálatot. Beszámol a helyi szellemi erőfeszítésekről, múltról és jelenről, ugyanakkor számukra szemlézi az ottani érdeklődés szellemében a hazai teljesítményeket. Megismertet és visszaigazol. A Kalejdoszkóp ráadásul az Újvilág nyelvében fogyatkozó magyarságáról is hírt ad. Számukra, a nyelvüket felejtőknek is beszél. Ha kell, angol nyelven. Csalogat és visszacsalogat. Ennyiben pedig egyedülálló jelenség.
Maga a folyóirat címe a mai helyesírást ismerőknek furcsán jelenik meg. De ragaszkodik annak a lexikonnak az írásmódjához, amelyik még az egységes Kárpát-medence világában keletkezett. A ma is nagyra becsült Pallas Lexikon ezt a szót ekként írja. És az Újhazában Dancs Rózsa a bürokrácia ellenében is ragaszkodott mindvégig a XIX. századi helyesíráshoz. Győzött. Diadalával emlékeztet. Az összetartozásra.
Kik töltötték meg ezt a nagy termet? Fővárosi olvasók mellett hazai vidéki olvasók és szerzők, valamint erdélyi érdeklődők. Dancs Rózsa a szívükhöz tudott szólni: megismertette űzött vad sorsát a valahai Erdélyben. Veszélyeztetett gyermekekkel, egészségügyileg megzsarolt anyával. És döbbenjünk meg: a zsaroló magyar férjjel és apával. Ritka (?) menekülésre késztető helyzet. Ezt ki kellett mondania, el kellett beszélnie. És kapcsolatokat keresni a hasonlóan kiszolgáltatottakkal. A Kalejdoszkóp a megszenvedett múlt jogán él és éltet megújuló kapcsolatokat.
Jó volt ezen az estén együtt lenni ebben a teremben. Beszélgetni, összekapcsolódni… Erre a nagysikerű estre emlékezve meghatottan köszöntjük huszadik születésnapján ezt a nemzetközileg életre kelt csodát, a Kalejdoszkópot. Jó tudni, hogy léteznek, hogy élnek és tartják a kapcsolatot az óhaza olvasóival.
A Jó Isten áldását kérjük rájuk, akik a keresztény hagyományok szentségét őrzik létükkel. Példázatot teremtve, mindnyájunk keresztény hagyományát tudatosítva. Visszasugározva az óhaza olvasói számára. Köszönjük a belőlük sugárzó megerősítő erőt.

***

Sajgó Szabolcs: konkoly és búza

természetesen válogatódtunk ki
bár az hogy lettünk
nem természetes
lógni a semmiben csak úgy
mint a mai nap
lehet-e természetes

gyümölcsökként itt vagyunk
történelmi futószalag hozott
ütődöttek lettünk rohadtak
épek ízesek

együtt mi mind
s külön-külön
konkolyt hozunk-e búzaföldként
vagy inkább mint konkolyföld
búzát hozunk

játssz el ezzel ha van időd
érdemes
bár magvaink megmutatják
kik vagyunk
hogy szabadon a szellemünk
ha lehet ilyen
milyen jövőt fékez
mit segít

mondatott
minden javára válik annak
aki a mélységet
a magasságot
jó helyt keresi

Kedves Kalejdoszkóp-Kaleidoscope, kedves Rózsa, kívánom, hogy mint eddig, továbbra is számról számra tiszta búza teremjen az immáron húszesztendős lap minden újabb oldalán! Szeretettel köszöntelek, Szabolcs

***

Az Új Misszió szerkesztősége is szeretettel gratulál Rózsának és a Kalejdoszkóp alkotóinak, további szép sikereket kívánva az elkövetkező esztendőkre!

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

ITT tekinthető meg a legújabb szám, benne a köszöntő írásokkal