,,Térkövezett” beatmise

Ünnep Balatonszabadi-Sóstón
Balatonszabadi-Sóstó Szent István-kápolnája 1938-ban épült. Tavasztól őszig minden vasárnap tartanak itt szentmisét (nyáron kettőt is), és jellemzően meg is telik – helyiekkel és az itt nyaraló hívőkkel – a fedett szabadtéri ,,templomhajó”. Rengetegen voltak azon a júliusi vasárnapon is, amikor a kápolna fejlődéséért adtak hálát a jelenlévők.

Mint megtudtuk, a helyiek változtatni szerettek volna azon, hogy eső esetén befolyt a fedett részen is a víz a padok alá, s a szentmisék résztvevői sárban tocsogtak, vagy  ha esküvő volt épp’ itt, a gyönyörű ruhákat kellett ,,megmenteni” a latyaktól. Ezért térkövezték a területet, a régi padok helyett pedig újakat készíttettek.

A mintegy négy és fél millió forintot a Szabadifürdő és Sóstóért Alapítvány, Siófok város önkormányzata (közigazgatásilag oda tartozik a település), illetve a Balatonszabadi Római Katolikus Plébánia (egyházközségileg pedig ide tartozik Sóstó) finanszírozta. Húsvétkor megszentelte az újdonságokat Bara Adolf, Szabadi plébánosa, július 21-én pedig a megújulást egy különleges eseménnyel – Szilas Imre mintegy 50 évvel ezelőtt született beatmiséjének előadásával – ünnepelték. Az alapítvány a szentmise után ,,piknikre” hívta az együtt ünneplőket, így sokan mentek le a kápolnakert végét hullámaival nyaldosó Magyar Tengerhez. 
D. K.

– Szeretettel ajánljuk a BALATONIZÁLÁS c. versvideónkat 
– Egy másik balatoni videóképeslap: Hullámmorajtól a templomi csöndig (Siófok) ITT

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.