REPRÓ-rovat: Taize Wroclawban (1989)

…Fiúk, lányok, lengyelek, magyarok, németek kuporognak egymás mellett a földön, és énekelnek: Áldjátok az Urat, minden népek…
2019. dec. 28. és 2020 jan. 1. között a lengyelországi Wroclaw ad otthont a Taizéi találkozónak. Húsz évvel ezelőtt szintén ez a város hívta a hívő fiatalokat. Akkor még az alapító (2005-ben elhunyt) Roger testvér vezette az imádságot a nagy, közös alkalmakon. Az 1989-es találkozó hangulatát idézzük fel.  

Sirály köröz az Odera fölött. Az élelmet osztó emberi kéz odacsalja a récéket, galambokat, hattyúkat is. Összegyűlnek, egy helyre gyűlnek, – ezt diktálja hitük, reményük egy magasabb rendű lényben… A sirályok röptében kapják el a morzsát… Ennyi embert talán nem láttak még a wroclawi madarak. És ennyi eleséghez sem jutottak tél közepén, mint most.

Képünkön: Újévi nagymise Wroclaw egy hatalmas, modern templomában. Több ezer ember, béke, hit… Mert sokat számít, hogyan is kezdődik az év.
A város négy pontján, a szabad ég alatt osztják az ebédet. Káposztaleves, keksz, sajt, alma, joghurt… Itt kanalazza a levesét a felmelegített konzervdobozból egész Európa. Fiúk, lányok, egészségesek és betegek, apácák és papok. Az egyik reverendás férfiről messziről látszik, hogy magyar. Mindenhová magával viszi a címeres, piros-fehér-zöld zászlót. Mindenki ebédel. És közben gyűlik a szemét. A kukásautók naponta többször fordulnak. A madaraknak gazdagon terített „asztal”, jut bőven csipegetni való.
***
– Itt van Roger atya! – fut végig a hír a tömegen. – Mindig két taizei testvlr fogja a kezét, nehogy kezet csókoljon neki valaki – meséli egy fiú.
Roger atya mindenütt ott van. A közös imádságok idején megjelenik, röviden szól a tömeghez. Azonnal fordítják a szavait, és a hangszórók Európa főbb nyelvein harsogják gondolatait. Mindenki feszülten figyel. Többen jegyzetelnek. Mások magnóval rögzítik Roger atya hangját. Aztán a közelállókkal kezet fog, s elindul a kocsija felé.
– Megöregedett, fáradtnak látszik… – jegyzi meg valaki…
– Amikor Taiézében jártam – meséli egy fiú – én is beszéltem vele… És lelkesen mesél Taizéről, az ottani közösségről, a péntek esti imádságról, a kereszthódolatról.
***
A Taizéi Ökumenikus Közösség alapítója, Roger Schutz 1940-ben telepedett le Franciaország Taizé nevű falujában. Az akkor 25 éves fiatalember azzal a céllal érkezett ide, hogy egy férfiakból álló testvéri közösséget hozzon létre. Az első két évet egyedül töltötte, pontosabban politikai okokból üldözötteket és zsidókat bújtatott az otthonában. Aztán 1949 húsvétján az első hét szerzetestestvér elkötelezte magát Krisztus, a cölibátus, vagyonközösség, és a mindenkori prior tekintélyét elismerő élet mellett.
Az évek során egyre több fiatal kereste fel a dél-burgundiai falut, hogy részt vegyenek a Taizéi Közösség életében, melynek lényege a reggel, délben és este tartott közös imádság. Lassan az 1962-ben felavatott Kiengesztelődés temploma is kicsinek bizonyult, így kénytelenek voltak a homlokzatot lebontani, hogy az épületet óriási sátrakkal bővíthessék. A közel száz,
különböző egyházakból és országokból származó szerzetes vendégeként évente több ezren keresik fel a hajdan csendes falucskát. A fiatalok kezdeményezésére 1979-ben meghirdették „A bizalom világméretű zarándokútját”. A következő évben európai találkozót rendeztek Rómában, később Kölnben, Londonban, Rómában… Interkontinentális találkozókat Indiában, Taizében, Kelet-Nyugat találkozót a szlovéniai Ljubljanában, 1989 tavaszán pedig Pécs adott otthont mintegy húszezer fiatalnak. Ott jelentették be, hogy a következő európai találkozó 1989. december 28. és 1990. január 2. között Lengyelszágbon, Wroclawban lesz.
***
II. János Pál üzenete:
,,A Szentatya értesült róla, hogy idén a fiatalok európai találkozóját Wroclawban, szülőhazájában tartjátok. Imájával csatlakozik hozzátok és bátorítja a résztvevőket, hogy a föltámadt Krisztusban keressék minden közösség és minden kiengesztelődés forrását. Az Úr vezesse lépteiteket maga felé. A fiatalok fedezzék föl életükben jelenlétének elsőbbségét és képesek legyenek olyan világért dolgozni, ahol az emberi szolidaritások erősebbek. Ezt kívánja a pápa ebben a karácsonyi időben, amikor Isten emberré lett, hogy az ember megváltott legyen. ”
                                                                  ***
Sthille, cisza, csend – figyelmeztetik a táblák a sátorba belépőt. A négy egymás mellé épített óriási cirkuszt sátor megtelt csendben elmélkedő fiatalokkal. Furcsa ez az áhítatos csend a bűvészmutatványhoz, csillogó ruhákhoz, lélegzetelállító produkciókhoz szokott helyen. A zúzmarás füvet szalmával borították, hogy valamit felfogjon a fagyos féld dermesztő hidegéből. A taizéi-kereszt mellett gyertyák és mécsesek lobognak, ezek az apró fények világítják be a Megfeszített arcát.
Aztán halkan megpendíti valaki a gitárt. Könnyen megjegyezhető, egyszerű egyetlen sornyi szöveg: „Laudate omnes gentes, laudate Dominum…” És újra és újra ugyanaz a dallam, ugyanazok a sorok. A végtelenségig nyútjható egy-egy ének, közben fölfedezhetjük, mit is jelent a szemlélődő imádság. Könnyűszerrel be lehet kapcsolódni:. Fiúk, lányok, lengyelek, magyarok, németek kuporognak egymás mellett a földön, és énekelnek: Áldjátok az Urat, minden népek…
Filip Gabriella – Dobos Klára

Szeretettel ajánljuk:
– A czestochowai kegyképnél IDE KATTINTVA
– A ,,legmagyarabb lengyel város” – séta Tarnowban ITT

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.