A muzsika és a hit hangjai

Szent szerelem

— Mit tanultál odakint, Mária?
— Azt, hogy sohasem akarok elmenni innen.
— Miért küldtek vissza?
— Nem küldtek vissza, én magam jöttem el. Eljöttem anélkül, hogy szóltam volna.
— Ülj le, Mária, mondd, mi történt!
— Megijedtem… Teljesen összezavarodtam. Még sosem éreztem ezt. Tudtam, hogy itt távol leszek, itt biztonságban leszek.

— Mária! A kolostorunk nem menedékhely, ezt tudnod kell. Mi okozott gondot?
— Nem akarom többé látni!
— Kit?
— A kapitányt!
— Beleszerettél von Trapp kapitányba?
— Nem tudom… nem tudom… Brigitta mondta, hogy beleszerettem. Ő a kapitány egyik lánya. Azt is mondta, hogy a kapitány is szerelmes belém, és akkor odajött és egymásra néztünk, és elállt a lélegzetem. Tudtam, hogy nem maradhatok tovább.
— De szereted őt?
— Nagyon
— Kimutattad, hogy mit érzel?
— Ha megtettem is, nem szándékosan. És ez az, ami bánt! Mert nem azért mentem oda, hogy a szerelmet keressem, hanem hogy teljesítsem Isten akaratát… Nem tudom, anyám… csak azt tudom, hogy ebben a pillanatban kész vagyok letenni a szegénység, engedelmesség és szüzesség fogadalmát…
— Mária, egy férfi és egy nő szerelme szent! És te képes vagy a szerelemre. Rá kell jönnöd: Isten miként kívánja, hogy használd ezt a képességedet…
— Én Istent akarom szolgálni, neki akarom szentelni az életemet.
— Leányom, ha szereted ezt a férfit, még nem jelenti azt, hogy kevésbé szereted Istent. Kutatnod kell az akaratát. Most rajtad a sor. Vissza kell menned!
— Ezt ne kérje tőlem!
— Mária, nem menekülhetsz a problémák elől. Nézz szembe velük! Azt az életet kell élned, amire születtél!…                   (Az apácafőnök és a Trapp-házból visszatért Mária párbeszéde)

„Szüntelenül kutatnunk kell Isten akaratát, hogy azt az életet élhessük, amire születtünk” (Gondolat A muzsika hangjából…)

Kapcsolódó videók:
A muzsika hangja c. musical legkedveltebb dala (DÓ…RÉ… MI…) ITT
Ugyanebből az előadásból ,,A magányos kecskepásztor” IDE KATTINTVA

Derüs történet hitről, család- és hazaszeretetről

„Ha Isten bezár egy kaput, valahol biztosan kinyit egy ablakot” — többek között ezt fogalmazza meg A muzsika hangja című musical, amely az egyik legderűsebb történet a hitről, a család- és a hazaszeretetről.
A nonnbergi kolostor apácáinak imájával indul a musical, amely a hittől vezérelt küldetés-keresés és a fasizmusellenesség romantikus feldolgozása. A Rodgers-Hammerstein szerzőpáros musicalje a világ egyik legnépszerűbb zenés játéka: legalább a  filmváltozat révén szinte minden korosztály ismeri e bájos darabot a dalos kedvű apácanövendékről, aki bár boldog a kolostor falai között, de szertelenségével sok bonyodalmat okoz az apácazárda életében. A zárda főnökasszonya ébreszti rá, hogy hivatása a gyermeknevelés, ezért a hétgyermekes özvegy Trapp tábornokhoz küldi nevelőnőnek. Az özvegy férfi és a nevelőnő egymásra találnak, mint a mesében — ám, mindez nem mese… A történet valóban megesett: a nevelőnőt Maria Kutscherának hívták. 1905-ben született Bécsben, s hétéves korára árván maradt. Az állami tanárképző után jelentkezett a Benedek-rendi apácák salzburgi kolostorába, onnan került Georg von Trapp ezredes házába. 1927-ben házasodtak össze. Mindezt elmeséli a musical, de érdemes arról is szólni, ami kimaradt a darabból: feldolgozásra kívánkozna további — hit vezérelte — életútjuk. Otthonukban az üres szobáikat a Katolikus Egyetemre járó diákoknak adták ki, s egy ideig egy bizonyos Wasner érseket is befogadtak házukba. Ausztriából elmenekülve Amerika Vermont államának egy farmján telepedtek le, és a háború után létrehozták a Trapp Család Osztrák Segélyszolgálatát, amely pénzt, ruhát és élelmet juttatott a háborús menekülteknek. Georg von Trapp 1947-ben elhunyt, ezt követően Maria nem feledkezett meg a kolostor szellemiségéről: három gyermekével Ausztráliába utazott, ahol misszionáriusoknak segítettek.
Maria von Trapp 1949-ben adta ki A Trapp-család története című művét, ami pillanatok alatt bestseller lett. A könyv alapján 1956-ban osztrák film, majd musical készült, melynek filmváltozata meghódította az egész világot. Sokan a film miatt látogatnak el Ausztriába, s 2008 nyara óta a salzburgi Trapp-villában szállhatnak meg a rajongók.
A hitről, a család és zene szeretetéről, erkölcsi kiállásról szóló zenés játékot a Miskolci Nemzeti Színház 2008-ban tűzte műsorára Korcsmáros György lendületes rendezésében. (Itt készült videó-diaporámáink tekinthetők meg alább). Nagy sikersorozat volt: a látványos, jókedvű előadásban a gyerekcsapat mellett a karakterszerepekben is olyan tapasztalt művészeket láthattunk, mint Seres Ildikó, Péva Ibolya, Kincses Károly, Csapó János vagy Somló István (utóbbi két művész már nincs közöttünk, amint a zenei vezető Váradi Katalin és a koreográfus Majoros István sem). Máriát a társulat két vezető musicalszínésznője, Szegő Adrienn és Varga Andrea alakította, Trapp tábornok szerepében pedig Szatmári Györgyöt láthatta a közönség.
M. G. – Fotó: Dobos Gergely

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot ? –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.