Mindszenty bíboros tündöklő alakja

Elismert életszentség

Istenünk, te Mindszenty József bíborost arra választottad ki, hogy az üldöztetés idején mindhalálig hűséges főpásztor legyen: az igazság és a szeretet tanúságtevője. Hívő néped örömére add meg, kérünk, hogy őt mielőbb Egyházunk szentjei között tisztelhessük. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Százszázalékos szavazataránnyal ismerte el a Szenttéavatási Kongregáció teológus tanácsosokból álló különleges kongresszusa Mindszenty József bíboros életszentségét – mondta el Kovács Gergely posztulátor 2018. június 17-én a józsefvárosi plébániatemplomban tartott Mindszenty-mise keretében.
(Képünkön Mindszenty József szobra plébánosságának helyszínén, Zalaegerszegen – Fotó: Mikita Gábor/Új Misszió)

A testület június 14-én ülésezett Mindszenty bíboros ügyében. Kovács Gergely kiemelte: a pozitív döntéshez kétharmados többségre volt szükség, az egyöntetű állásfoglalás tehát nagy elismerése annak, hogy Mindszenty bíboros hősies fokon gyakorolta az erényeket. „Ez is bizonyítja, hogy alakja tündököl” – tette hozzá. Tájékoztatásából kiderült, hamarosan sor kerülhet a Szenttéavatási Kongregáció bíborosainak és püspökeinek rendes ülésére, ahol a teo­lóguskongresszus szakmai értékelésére alapozva fogalmazhatják meg azt a testületi véleményt, amelyet a kongregáció bíboros prefektusa terjeszt majd a Szentatya elé. Ferenc pápa ezután rendelheti el a hősies erénygyakorlásról szóló dekrétum kihirdetését, amelyet követően Isten Szolgáját Tiszteletreméltónak nevezhetjük. Ha elismerik a közbenjárására történt és egyházmegyei szinten már kivizsgált csodásnak tűnő gyógyulást is, akkor kerülhet sor a boldoggá avatásra.
Forrás: magyarhirlap.hu

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

Ő egy nagy lélek az Úr előtt – flamand nővér emlékezése IDE KATTINTVA