,,MEGSZÓLALÓ” SZENTKÉPEK – Gonzaga Szent Alajos

Egy lap Bukovenszki Zoltán atya szentképgyűjteményéből –, s a képhez íródott gondolatai:
                                            Lemondás – Tisztaság – Áldozat

Becsukom a szemem, s lélekben gyermekkorom színhelyén, a füzesabonyi templomban találom magam. A bal oldali mellékoltár Gonzaga Szent Alajost ábrázolja: imádságba merülve térdel Szűz Mária képe előtt. Ahogy e nevet olvasom, három szó kavarog bennem: Lemondás – Tisztaság – Áldozat.

Lemondás. Lombardiai őrgrófi család sarja. Nagy tettekre volt hivatott, a trónszék helyett mégis a térdeplőt, uralkodás helyett a szolgálatot választotta. Attribútumai között ezért látjuk a koronát, olykor felfordítva. Ma mennyi mindenhez ragaszkodunk: ház, vagyon, örökség, pénz, hatalom, szenvedélyek… Néme- lyikhez foggal-körömmel, azt hisszük, ezek tesznek minket boldoggá. Ideig-óráig lehet, de ezek mind múló örömök. Hamis csillogásuk, igézésük hamar elcsábítanak sokakat. Vajon én le tudok-e mondani a számomra fontosnak vélt dolgokról?… Hiába tudjuk: nem viszünk el semmit a ,,fejünk alatt”, mégsem tudunk lemondani a földi örömökről. Alajos a jobbik rész választotta, mint Márta – nem is veszítette el soha.
Tisztaság. Gyermekkorában apródnak állt, s megrémítette a katonák trágár beszéde. Aztán meg is szólta őket… Ha a tisztaságról esik szó, szinte minden alkalommal az érzékiség bűneit emlegetjük. Sajnos egy olyan világban kell élnünk, ahol szinte mindennapossá váltak az ilyen bűnök. A sajtóban a jó mellett a szenny is teret kap. A filmek többsége, a hírek, a valóságshow-k, internetes oldalak, a bulvár ontja magából, a tisztaság elleni bűnöket –, belopóznak mindennapjainkba. Pont a Szent Alajossal egykorúak, a fiatalok vannak legjobban kitéve a lelki, testi beszennyeződésnek. Talán emiatt sem véletlen, hogy az ifjúság védőszentje. De az alkohol, drog és egyéb szenvedélyek, a beszéd bűnei ugyanúgy megfertőzik az egyén, a család és egy közösség életét is. Elég, ha a választások idején tapasztalt súlyos alpáriságra gondolunk. Szent Alajos példát ad a mai embernek testi- és lelki tisztaságból. Az Istenszülő volt a példaképe, aki a legtisztább ember, s mint ahogy Mária kezében, úgy az övében is ott a liliom, a tisztaság jelképe.
Áldozat. Jezsuita novíciusként készült a szerzetesi életre. 1590-ben kitör Rómában a pestisjárvány, ő többedmagával ápolja a betegeket, míg megkapja a halálos kórt, ami 23 évesen végez vele. Tudta, milyen veszély leselkedik rá, mégis vállalta az áldozatot… A mai elkényelmesedett világban nehezen szánjuk rá magunkat áldozatok hozatalára. Alajos vállalta a veszélyt, hogy másokon segítsen. Áldozatot hozott, ami őt felőrölte. Igen, az áldozat ezzel jár. Jézus int bennünket: Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát és úgy kövessen. (Mt 16, 24) Az áldozathoz kell, hogy a saját önző akaratunkat háttérbe szorítsuk egy nagyobb jó érdekében. Ő megmutatta, hogy kell áldozatot hozni a másikért, és erre hív meg bennünket is. Amikor azt mondja: Hiszen az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.”(Mk 10, 45) Szent Alajos komolyan vette a jézusi felszólítást és szolgálva hozott áldozatot. Ma minket hív ugyanerre a Mester! Merem vállalni?

Gonzaga Szent Alajos ünnepe: június 21.

A rovat előző bejegyzése: Feltámadások IDE KATTINTVA
A rovat következő bejegyzése: Bútól aszok, epedek… IDE KATTINTVA

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)