Liturgikus ,,szótár”: általános feloldozás

,,…A rendkívüli helyzetre való tekintettel lehetővé tesszük az általános feloldozás megadását” – olvashatjuk az MKPK március 17-én kiadott közleményében. Szarvas Péter szerencsi plébánost kértük, pontosítsa, mit is jelent ez a kifejezés.

– Olyan rendkívüli esetekben alkalmazható ez, amikor vagy nagyon sok a gyónók száma, vagy különleges helyzet áll elő, mint most a koronavírussal kapcsolatban a sok lehetséges megbetegedés miatt, a vírus továbbadásának megakadályozásáért. Óhatatlanul is ott van a hívekben a vágy, az igény, hogy a bűneik bocsánatot nyerjenek, ám miután a közvetlen kontaktus elkerülése most nagyon fontos, a gyóntatószéki ún. fülbe gyónás nem ajánlott… Az általános feloldozás is imádságos liturgikus keretben lehetséges, pl. búcsújáróhelyeken, nagy tömegben szoktak élni vele. Kiáll a pap, a hívek elvégzik a gyónásban szokásos bűnbánati imát, nem mondják ki hangosan vétkeiket, de bűnbánatot tartanak, és megkapják a feloldozást. Ennek azonban van egy olyan feltétele, hogy amikor már újra tudnak lelkipásztornál gyónni, azokat a bűnöket is el kell mondaniuk, amiket az általános feloldozásánál letettek. Otthonról telefonon ez nem lehetséges, mindenképpen találkozás kell hozzá.
A szentmisék és liturgikus szertartások szüneteltetésének idején ott lehet ennek jelentősége, hogy – ne adj’Isten – tömeges megbetegedéseknél bemegy egy kórterembe a lelkipásztor, s aki akarja, elvégezheti így a gyónást…
(dk – Fotó: szentkut.hu)

Szünetelnek a liturgiák – MPKP közlemény ITT
Ima járványok idejére ITT

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.