Legyen papírmentes a karácsony!

A világ karácsonyfája alá:
ökológia lábnyom-csökkentés

Az adatok sokkolóak. Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csupán két ajándékot újrahasznált csomagolásba kötne, 45.000 futballpályányi papírt lehetne megspórolni. Kanadában, az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kg-ot. Magyarországon sem jobb a helyzet…

Az év utolsó hónapjában riasztóan megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal eldobott papír mennyisége. Ráadásul a keletkező hulladéknak csak töredéke kerül szelektív gyűjtőkbe. A felesleges pazarlás helyett a WWF Magyarország az ötletes alternatívák és cellulózmentes csomagolások használatára buzdít – , ezzel,,kis családunk” is képes  nagyban elősegíteni a teremtett világ védelmét.
2014-es hazai adatok szerint évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelünk, melynek felét a csomagolóanyagok teszik ki. Decemberben pedig akár 10-15%-kal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65%-ot.
„Ma, amikor naponta találkozunk a médiában az éghajlatváltozás eredményeként bekövetkező természeti katasztrófákkal, amikor egymást érik az érintetlen élőhelyekről és a biodiverzitás csökkenéséről szóló hírek, nagyon fontos, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk mi a természeti kincsek túlhasználata és az értelmetlen pazarlás ellen” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Hozzátette: „tudatos választásokkal azonban karácsonykor is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat – akár azzal, hogy helyi, szezonális termékekből készített fogásokat teszünk az ünnepi asztalra, csökkentjük a húsfogyasztásunkat, vagy pedig azzal, hogy nem használunk csomagolópapírt.
Egy kis odafigyeléssel és kreativitással számtalan csomagolópapír-mentes alternatíva áll rendelkezésünkre, többletköltség nélkül:
⦁    Az ajándékokat régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival borítsuk be – egyedi és mutatós lesz a végeredmény;
⦁    szabdaljuk fel a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítőket,
⦁    használjuk újra a hányódó cipősdobozokat – egy kis temperával csodákat tehetünk;
⦁    ha ruhadarabot ajándékozunk, használjuk azt csomagolóként;
⦁    ha mindenképpen ragaszkodunk családi hagyományainkhoz, válasszunk 100%-ban újrahasznosított papírt, műanyagszalag helyett pedig rafiát a kötözéshez;
⦁    tárgyak helyett ajándékozzunk élményt, együtt töltött időt!
Elsőre talán apróságnak tűnhet a csomagolópapír kiváltása karácsonykor. Ám ez mégis hatalmas előrelépést jelent a környezetterhelés csökkentése felé!

A cikk forrása: wwf.hu

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

NOÉ BÁRKÁJA rovatunkból: 
Szent Hildegárd házi patikája IDE KATTINTVA
Mire tanít a nagyvárosi tücsök? – IDE KATTINTVA
A pisztrángtelepen… böjtről, Szent Antalról – IDE KATTINTVA