Kizöldülő nagyböjt

A nagyböjti vallásos gyakorlat középpontjában a megtisztulás, az áldozatvállalás áll, lemondásainkkal fejezzük ki Isten iránti szeretetünket. A hagyomány szerint az étkezési korlátozások a legerősebbek, de korunk szótárában már a ,,zöld böjt” is szerepel. Kérjük a Szentlelket, hogy segítsen meglátni azokat a pillanatokat, ahol szolgálhatjuk a teremtett világ megőrzését, vagy akár a teremtés gazdagítását.
A Pannonhalmi Főapátság öt szempontot is ad útmutatásként: az ún ,,zöld lelki tükröt”, az ,,5T”-t: Takarékoskodj az energiával! Tudatosan vásárolj! Tölts több időt a természetben! Táplálkozz egészségesen! Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a földön!

Sok jó ötletet találunk a világhálón a teremtésvédelem érdekében. Például, hogy a nagyböjti időben – lemondásként és egyben a teremtett világ iránti felelősségünk kifejezéseképpen – ne autóval járjunk szentmisére, vagy ha ez nem megoldható, legalább kínáljuk fel az autóban lévő szabad helyeket a közelben lakóknak.
Rengeteg lehetőségünk van, hogy odafigyeléssel, tudatossággal, böjti önmérséklettel csökkentsük a környezetünkre gyakorolt negatív hatásokat. A nagyböjt egyik hetén törekedhetünk arra, hogy kevés hulladékot termeljünk. Ha lehet, csomagolatlan árukat vegyünk, és ne kérjünk a boltban zacskót. A húsvéti nagytakarítás hetén pedig tájékozódjunk arról, milyen természetes tisztítószerekkel kímélhetnénk jobban teremtett világunkat, s próbáljunk ezekből használni. Az ecetes vízkőeltávolítás, a mosódióval való mosás vagy a szódabi- karbónás tűzhelytisztítás remek eredményre vezet minimális környezetterheléssel.
Érdemes szót ejteni a húsvéti lakásdíszítésről: nem kell mindent megvenni a nagyáruházak polcairól a kicsi műanyag tojásoktól az óriás csillámporos nyuszifészekig, ezekkel inkább csak szemetet termelünk: lássuk be, nemigen érik meg a következő évi ünnepet. Legyen inkább fogyasztható a díszítés: kedves színfoltot adhatnak mézeskalács- vagy piskóta-figurák. A tavaszt pedig virágostul hozzuk be! Mégpedig esetleg úgy, hogy a közelben lakó magányos nénivel beszélgetünk egy nagyot, s tőle kérünk néhány tő tavaszi virágot, amit az ünnep elmúltával ki is ültethetünk – akár tízemeletes bérházunk elé.
Természetes, hogy spórolni kell az energiával, böjti elhatározásként reflexszé tehetjük azt a mozdulatot, amivel mindig, mindenhol leoltjuk a villanyt, ha elhagyjuk a helyiséget, és sok kicsi sokra megy alapon ne hagyjuk készenléti állapotban műszaki berendezéseinket. Figyeljünk oda a vízhasználatra, kerüljük a műanyag palackokat, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, legalább néhány nap kerékpárral vagy tömegközlekedéssel menjünk be munkahelyünkre, vásárláskor prefe- ráljuk a hazai kistermelőket a nagyáruházakkal szemben, satöbbi, satöbbi…
És szakítsunk időt nagyböjtben (is) arra, hogy kimenjünk a természetbe és gyönyörködjünk, örüljünk a teremtett világ gazdagságának, keressük benne Isten keze nyomát, szeretet-üzenetét, és adjunk hálát érte!
D. K.

Szeretettel ajánljuk: – A hóvirág imája ITT
– Szemináriumi ,,titkos kert” ITT
– Kaszával a monostordombon ITT

Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot ? Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981