,,Harmatos” helyfoglalás a Somlyó-hegyen

Hogyan öltözzünk, mit vigyünk a csíksomlyói szentmisékre?

Gyönyörű kora nyári időben baktattunk fel a Kis-Somlyó-hegy oldalán, hogy néhány más kíváncsiskodóval együtt megnézzük, hogyan alakították át a Hármas-halom oltárt és környezetét a június 1-jei pápai szentmise alkalmára. Üde tavaszi színek, az égen unottan hömpölygő felhők, a párán átderengő szűrt napsütés és lengedező szellő kényeztette érzékszerveinket. Élveztük a jó levegőt, a nyugalmat, és megállapítottuk, hogy a terveknek megfelelő állapotban várja a helyszín Ferenc pápa látogatását. Közel egy órát töltöttünk a nyeregben. Nagy volt a meglepetés otthon, amikor tükörbe néztünk. Csúnyán leégett az arcunk, a nyakunk, a karunk, s minden, ami a ruha alól kilátszott. Nem gondoltuk, hogy a pasztellszíneket festő, bágyadt napfénynek ilyen „ereje” van.
Azon gondolkodtunk, hogy vajon mi lesz velünk a pápalátogatás – vagy az egy héttel későbbi pünkösdi búcsú – alatt, amikor hat-nyolc órát töltünk a helyszínen, hogyan védekezzünk a napsugárzás, illetve az időjárás várható viszontagságai ellen.
A Keleti-Kárpátokban vagyunk, ahol változékony hegyvidéki az időjárás. Néhány órán belül is bekövetkezhetnek komoly változások, akár tíz-tizenöt fokkal is csökkenhet vagy növekedhet a hőmérséklet. Hogyan készülhetünk erre? Mit vigyünk magunkkal és mit vegyünk magunkra? A környéken élők mindezt jól tudják, de a messzi vidékekről érkező, tapasztalatlan zarándokok számára talán hasznos lehet tanácsot adni.
A napszakon belüli hőmérsékletváltozás még ideális időjárás esetén is alkalmazkodást igényel. A szervezők arra kérik a zarándokokat, hogy már kora reggel igyekezzenek a helyüket elfoglalni. Ebben a napszakban hűvös van és minden nedves, a harmatot csak kilenc-tíz óra tájban szárítja fel a nap. Addig nem lehet a fűre ülni, és nem érdemes a helyszín megközelítésekor átvágni a réteken, mert térd alatt átázik minden ruhanemű és a lábbeli is. Szerencsés esetben kisüt a nap, és az óvatlan vándor ruházata hamar megszárad. Az erős napsugárzás azonban ismét veszélyt rejt, mert, ha egész nap védtelenek vagyunk ellene, súlyos napszúrást, komoly leégést, égési sérülést kockáztatunk. És még nem beszéltünk a szélről: itt mindig lengedez valami fuvallat. Általában kellemes és hűsítő, azonban, ha „nagyidő” (vihar) érkezik, kegyetlen tud lenni.
Mindezek figyelembevételével: réteges, az egész testet takaró öltözet, magas szárú, kényelmes, lehetőleg vízhatlan kirándulócipő ajánlott. Hosszú, az egész testet takaró esőkabát és esernyő is szükséges. Nagyon nagy szélben az esernyő nem használható, de szemerkélő eső és az erős napsütés ellen nélkülözhetetlen. Könnyű, összecsukható ülőalkalmatosság komfortosabbá teszi a várakozást. A bőr kiszáradását és a napsugárzást megszűrő testápoló krémeket is javasolt becsomagolni. Előre elkészített szendvicsek és félliteres palackokban elegendő ivóvíz legyen a batyuban. Szúró-vágó eszköz – magyarul bicska – nem lehet nálunk, azt elveszik.
Csodálatos hely a Somlyó-hegyek nyerge. Életre szóló emlék egy-egy ittei szentmise, de tiszteljük a hegyeket! Isten áldása legyen velünk!

Gulyás László, Csíksomlyó Magazin

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot 🙂 –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.