Kodály Zoltán öröksége

Ma is lehet-e a zene mindenkié?

…Erről beszélgettünk a debreceni Kodály kórus karnagyával, Kiss Csabával a miskolci Fráter gimnáziumban megrendezett Kodály szakmai napon (2017. nov. 17.). Szóba került Kodály vallásossága, az egyházi iskolák ,,ének-előnye”, s az is, hogy tényleg jobb (szak)emberekké válnak-e azok, akik szívesen énekelnek együtt, kórusban. A válasz egyébként: igen 🙂

A szakmai nap koncertén elhangzott Miatyánk(ok) IDE KATTINTVA 

(Köszönettel vesszük a megosztást, s örömmel várjuk feliratkozását hírlevelünkre.)

Kapcsolódó videó: Vedd észre, hol a fény… Bárdos Lajos hitvalló munkásságáról IDE KATTINTVA

Ahogy Kodály Zoltán, ugyanúgy tanítványa, Bárdos Lajos is hithű katolikus volt. NÉPBUTÍTÓ-E A VALLÁS, HA… avagy hogyan állt ki vallási elvei mellett Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy akkor is, amikor ezért megbélyegezték – tudjuk meg többek között a cikkből.

Fráter 25 – Charleston (videó-diaporáma)

Fráter 25 – Charleston

FRÁTER 25. A miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium március végén tartotta gáláját, alapításának 25. éve alkalmából. A megjelenteket a házigazda, Lóczi Tamás igazgató atya mellett Ternyák Csaba egri érsek is köszöntötte, hangsúlyozva, hogy az egyházi iskolák ,,iránytűként” szeretnének szolgálni az oda járó, s onnan kikerülő fiataloknak. A színes, kedves, tartalmas gálaműsor kiugró közönsikert arató száma volt a tanárok és diákok által közösen előadott charleston, melyben szerepet vállalt Lóczi Tamás atya és Salai Szabolcs görögkatolikus diakónus, hittanár is. (A kisvideót a próbán és az előadáson készült felvételből szerkesztettük össze.)