Boldog Özsébről zagyvál az MI

,,Boldog Özséb (eredeti nevén József Attila) magyar költő volt, a 20. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja…”

A Béke világnapjára 2024-ben a mesterséges intelligencia témáját (MI) hozta elő Ferenc pápa. ,,A mesterséges intelligencia területén zajló figyelemreméltó fejlődés egyre nagyobb hatással van az emberi tevékenységre, magán- és közösségi életre, a politikára és a gazdaságra. Ferenc pápa nyílt párbeszédet kezdeményez ezeknek a technológiáknak a jelentőségéről, amelyek felforgatóak és bizonytalan hatásúak lehetnek”. A Szentatya aggodalmait sokan osztják, hiszen tömérdek munkahelyet alakíthat át a technológia. Ugyanakkor egy egyházi konferencián, Németországban már negyvenperces istentiszteletet tartott egy MI, vagyis akadnak, akik keresik, hogy a technológia és a vallás hol találkoznak.


A PÁPA ÉS A KAMU PUFIDZSEKI
Látható az interneten egy kép, amelyen az egyházfő lazán, pufidzsekiben sétál. Ez a kép kamu. Ha ránagyítunk, elég gyorsan kiszúrjuk, hogy MI csinálta, mivel olyan rajta Ferenc pápa arca, mint egy tűpontos festmény. De logikailag is van buktatója: a pápa megválasztása óta a puritánság mellett és a klerikális fényűzés ellen harcol. Ebbe a misszióba elég nehezen férne bele a képen látható ,,Vogue-pápa”… Mint kiderült, a képek a Midjourney nevű mesterséges intelligenciával készültek, amit mostanában fotorealisztikus ábrázolásra használnak. A hozzáértők azt javasolják a Midjourney ellen, hogy nézzük meg a kezeket: látható, hogy kézalkotásban még nem túl ügyes a mesterséges intelligencia.

BOLDOG ÖZSÉB, A KÖLTŐ?
Tapasztalataink szerint az MI ,,gondolatait” gyakran az általános mellébeszélés, a közhelyek sora jellemzi, és a jelentős ténybeli tévesztések lehetőségére is oda kell figyelni, ha ,,használjuk”. A januárban ünnepelt Boldog Özsébről adatokat kérve pl. furcsa választ adott:
,,Szia! Boldog Özséb (eredeti nevén József Attila) magyar költő volt, a 20. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja. Élete és munkássága számos fontos eseménnyel és jellemzővel rendelkezett. Boldog Özséb költészete mély érzelmekkel, személyes tapasztalatokkal és lírai hangulatokkal tűnik ki. Tragikusan fiatalon, mindössze 32 éves korában halt meg. Az öngyilkosság ténye rányomta bélyegét életére és munkásságára. Halála hozzájárult a mítosz és a romantikus kép kialakulásához körülötte… A Boldog Özséb nevet József Attila Kassán élő nagyapja nevéből és anyja keresztnevéről vette át. Verseiben gyakran kifejeződik a lélek mélysége és a sötét érzelmek világa…”
D. K.


Ha teheti, kérjük, támogassa lelki elmélyülését és sajtóapostolkodó igyekezetünket a lap megrendelésével, megvásárlásával. Köszönettel fogadunk adományokat az Új Misszió Alapítvány számlájára: OTP Bank, 11734004–20394981. Ha tetszett, megköszönjük, ha használja a MEGOSZTÁS-gombot