Beköszönés a csíksomlyói Szűzanyához

A Kelemen Didák minorita szerzetes erdélyi útján járó miskolci zarándokcsoport a csíksomlyói Szűzanyához is beköszönt. Másfél perc erejéig tartsunk velük. (2019 ősz)

CSÍKSOMLYÓ HUNGARIKUMMÁ LETT 

„…a kegyhely elsődleges szerepe a hit őrzése, megerősítése és továbbadása.  Szent VI. Pál pápa mondotta, hogy a kegyhelyek lelki klinikák, emellett az ősi kegyhelyeknek kultúramegőrző, identitáserősítő szerepük is van. Csíksomlyó szerepe továbbra is hitünk megőrzésére, erősítésére és továbbadására buzdít” – nyilatkozta egy helyen Urbán Erik OFM, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke azzal a hírrel kapcsolatban, hogy 2020 májusában a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet hungarikummá nyilvánították, elismerve ezzel is a hely egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét, valamint a székelység több száz éves hagyományát, az egész Kárpát-medencei magyarság közös szellemi értékét.

A kegyhely egyébként már több mint tíz éve tagja annak az Európai Máriás Hálónak, amelyhez húsz európai ország huszonegy kegyhelye tartozik. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy Európában egyre ismertebb Csíksomlyó, és egyre többen zarándokolnak ide más nemzetek képviselői is.

SZÍVEK ZARÁNDOKLATA

Az elismerés évében a búcsút a hagyományos módon, a helyszínen nem lehetett megünnepelni, a szervezők arra kérték a híveket, hogy szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi programokba. A 2020. május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmisét a zárt csíksomlyói kegytemplomban tartották, a szentmisét Nm. és Ft. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Főpásztora celebrálta.

Szeretettel ajánljuk: – A czestochowai kegyképnél IDE KATTINTVA
– Szlovénia Nemzeti Kegyhelye: Brezje ITT
– Mátraverebély VIDEÓKÉPESLAP ITT

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot ? –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.