Balázsáldás

,,Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbajtól és minden egyéb bajtól az Atyának, a Fiúnak és a Szentlélek Istennek nevében. Amen.”

Szent Balázs (ünnepe: február 3.) III-IV. századi orvos, püspök, vértanú Örményországban élt. Püspökké választása után egy barlangba húzódott, ahol imádságos, csendes életének része volt a hozzá érkezők tanításá, gyógyítása.

Később, a keresztényüldözések idején börtönbe vetették. Rabságát csodás gyógyulásokról szóló legendák övezik. Miután a kínzások hatására sem tagadta meg hitét, 316-ban lefejezték. A hozzá kötődő gyógyulásokról szóló történetek és legendák miatt Szent Balázs az orvosok és a fúvós muzsikusok (blasen = fújni) védőszentje.
A nép már a VI. századtól különösen a torokbajok ellen védő szentként tisztelte, ennek hagyományát a mai napig őrzi a balázsolás vagy balázsáldás, amelyet Szent Balázs ünnepén és az azt követő vasárnap szolgáltatnak ki a papok, a Gyertyaszentelő Boldogasszony napján szentelt kétágú gyertyával.
(Felvételeink a miskolc-mindszenti templomban készültek.)

A mindszenti templomhoz kötődő videók:
Lelki központ porban, zajban – A mindszenti templom korábbi felújításáról ITT
Örökfogadalom Szent Ferenc Kisnővéreinél IDE KATTINTVA

GYEREKSZÁJ: Mászóka az Ég felé IDE KATTINTVA
Érseket kacagtató ,,gyerekszáj” IDE KATTINTVA

Ha tetszett, kérjük, használja a MEGOSZTÁS-gombot ? –, s öröm, ha feliratkozik hírlevelünkre.